ansiktslyftning (rhytidectomy)

En ansiktslyftning är den mest omfattande sättet att ta bort eller minska uppkomsten av rynkor och slapp i ansiktet orsakade av ålder. I en traditionell ansiktslyftning, är huden bokstavligen lyfte ansiktet så att huden och vävnader under kan spännas och huden kan flyttas smidigt över ansiktet.

För proceduren är du antingen ges narkos eller en lugnande via en intravenös kanal och lokalbedövning för att bedöva huden. Därefter gör kirurgen ett snitt som börjar på tempelområdet och cirklar runt den främre delen av örat. Huden höjs, och muskler och vävnaden under dras åt. Kirurgen kan ta bort en del fett och hud. Huden är sedan redraped över ansiktet och snittet sys. Snittet vanligtvis faller längs hårfästet eller på en plats där huden naturligt skulle skrynkla så att det inte syns efter operationen.

Vissa människor kan ha en begränsad snitt ansiktslyftning. Denna operation använder kortare snitt i templet och nära örat. Ibland görs ett snitt i den nedre ögonlocket eller under överläppen.

En hals hiss kan dra hängande käkar och lös hud under hakan. Snittet börjar framför örsnibben och går bakom örat till den nedre hårbotten.

Operationen tar vanligtvis flera timmar. Du kanske kan gå hem samma dag. Men folk ibland tillbringa en natt på sjukhuset.

Ditt ansikte kommer att bandagerad efter operationen. Förbanden avlägsnas vanligtvis 1 till 2 dagar senare. Om ett dräneringsrör har placerats (vanligen bakom örat), kommer det också att tas bort en till två dagar efter operationen. Läkaren kommer att ta bort stygnen i fem till tio dagar.

Din läkare kan ordinera läkemedel för att lindra smärta efter operationen. Räkna med att ha svullnad och blåmärken i ansiktet. Kalla kompresser kan hjälpa till att lindra dessa biverkningar. Din läkare kan uppmana dig att hålla huvudet högt och ändå så mycket som möjligt.

Det är viktigt att undvika rökning och även passiv rökning för två till fyra veckor före och efter operation. Tobaksrök ökar risken för hud och vävnadsdöd och kommer att försena ditt ansikte läkningsprocess och göra ärrbildning värre.

De flesta kan återgå till sina normala aktiviteter två till tre veckor efter en ansiktslyftning.

Vid första ansiktet kommer att känna sig stel och kommer förmodligen att se ut och kännas konstigt för dig. Detta är normalt, men det är viktigt att vara beredd på det.

Domningar i huden kan pågå i månader efter operationen. Huden kan kännas grov och torr under några månader. Män har ibland raka i nya platser eftersom huden har arrangerats om, men laser hårborttagning eller elektrolys kan användas för skägg hårstrån som har flyttats till en ny plats.

Ansiktslyftningar görs för att göra en äldre ansikte ser yngre ut genom att eliminera rynkor, lyft hängande muskler och dra åt huden.

Att ha en ansiktslyftning kan göra ditt ansikte verkar yngre och friskare. Ditt ansikte kommer att fortsätta att ålder, men en ansiktslyftning visserligen “ta år av” ditt ansikte. För vissa människor kan detta öka självförtroende och minska ångest över allt äldre.

En ansiktslyftning kan minska tecken på åldrande i stor utsträckning. Men det kan inte vända solskador på huden eller ta bort alla rynkor i ansiktet runt ögonen, under näsan och runt läpparna. För bästa resultat, kanske du vill ha en ansiktslyftning och sedan behandla alla hudskador.

Effektiviteten och säkerheten för din ansiktslyftning kirurgi beror mycket på skickligheten hos kirurgen.

Problem som kan orsakas av att ha en ansiktslyftning inkluderar

Som med alla kosmetiska behandlingar, det finns också en risk för att resultatet inte blir vad du förväntat. Men en erfaren plastikkirurg kan oftast ge dig en mycket klar bild av vad som väntar efter operationen.

I likhet med andra kosmetiska behandlingar, är det mer sannolikt att vara nöjd med resultatet av din ansiktslyftning om du har tydliga, realistiska förväntningar om vad operationen kan uppnå och om du dela dessa med din plastikkirurg.

Försäkringsbolag inte täcka kostnaderna för ansiktslyftningar. Det är viktigt att ta reda på vad de totala kostnaderna för förfarandet kommer att vara, inklusive ersättning för driftsanläggningen, narkosläkaren s och kirurg avgifter, mediciner, mottagningsbesök och andra tjänster och material.

Slutföra operationen informationsformuläret (PDF) för att hjälpa dig att förbereda för denna operation.

Anne C Poinier, MD – Internal Medicin; Keith A. Denkler, MD – plastikkirurgi

12 Mars 2014