demyeliniserande sjukdomar: Schilder sjukdom, transversell myelit, adem och mer

De flesta av de nerver i kroppen är täckt med ett skyddande skikt som kallas myelin. Det är en hel del som isoleringen på elektriska ledningar. Det hjälper meddelanden från din hjärna agera snabbt och smidigt genom din kropp, som elflödena från en kraftkälla.

Multipel skleros händer oftast hos vuxna, men läkarna diagnostisera fler barn och tonåringar med tillståndet. Av de 400.000 diagnostiserade fall av MS i USA, 8000 till 10.000 är i personer yngre än 18 år Neurologer tror att det finns förmodligen många fler barn med MS som inte har fått diagnosen.

Vissa typer av dessa störningar inträffa på grund av kroppens reaktion på ett virus, eller när immunsystemet angriper dina egna vävnader, kallas autoinflammatoriskt svar. Men i många fall, läkare är inte säker på vad som orsakar dessa villkor.

Den vanligaste demyeliniserande sjukdom är multipel skleros (MS). En i 500 människor har det. Men det finns andra typer.

ADEM är en kort men omfattande anfall av inflammation som kan skada myelin i hjärnan, ryggmärgen och ibland nerven ansluter ögat till hjärnan, som kallas synnerven. Du får tillstånd när kroppen angriper sina egna vävnader som svar på infektion med ett virus eller bakterier. I sällsynta fall kan du få det på grund av en reaktion på ett vaccin. Ibland orsaken är okänd.

Barnen får ADEM oftare än vuxna. Symtomen visar sig vanligen snabbt. De inkluderar

De flesta återhämtar sig helt inom 6 månader, men i mycket sällsynta fall kan ADEM vara dödligt.

Det bästa sättet för att behandla sjukdomen är med läkemedel som bekämpar inflammationen. De kan stoppa skada på nerver i hjärnan och ryggmärgen. En läkare kan också ordinera andra läkemedel för att lindra vissa Adem symptom.

Vissa läkare tror på Balo sjukdom som en sällsynt form av MS, eftersom symptomen på båda är samma på många sätt. Experter vet inte varför folk få det, men det kan orsaka allvarliga problem. Vissa människor kan dö av det, men det är möjligt att återhämta sig helt, också.