epi: viktminskning, uppblåsthet, diarré och andra symptom

När du har exokrin pankreasinsufficiens (EPI), kommer din kropp att låta dig veta. Bukspottkörteln gör inte de enzymer du behöver för att smälta maten, så att du inte kommer att få tillräckligt med viktiga vitaminer och näringsämnen ur kosten. Som kan leda till ett par klassiska signaler av beskaffenheten.

Du kanske känner eller märker

Om din läkare bara kom nyheten att du är laktosintoleranta, betyder det inte att du aldrig få njuta en annan bit av glass; Först många människor är rädda för att de kommer att behöva ge upp alla mejeriprodukter, säger Dee Sandquist, RD, en dietist i Fairfield, Iowa. Men med lite trial and error, de flesta människor tycker att de kan fortfarande äta små mängder av mejeriprodukter utan symtom såsom uppblåsthet, gas, magont, diarré, eller illamående; Mejeriprodukter är viktiga för hälsan hos dina ben, eftersom de är …

Du kanske inte har alla dessa symptom, men du bör låta din läkare vet vad du har känt.

Förutom sina yttre symtom, EPI påverkar också din kropp på ett sätt du kan inte alltid se eller känna.

När du inte absorberar fett och andra näringsämnen från mat väl, kan din kropp vara låg på vitamin A, D, E och K. Utan dem, du kan bli svårare att se på natten eller i svagt ljus, ett tillstånd som kallas natt blindhet. Du kan också få bensjukdomar, såsom osteopeni (låg benmassa). EPI kan också leda till anemi, där blodet inte har tillräckligt friska röda blodkroppar.

I svåra fall kan du ha ben som går lätt sönder muskelspasmer eller kramper, och beslag. Inte få tillräckligt med vitaminer och näringsämnen från mat på grund av EPI kan också orsaka problem med promenader och balans, och svaghet eller domningar i händer och fötter.

Om du har EPI, kan din läkare rekommendera behandlingar som kan hjälpa, tillsammans med andra sätt du kan förbättra din matsmältning. Om du inte blir bättre, kontakta din läkare.

KÄLLOR

Cleveland Clinic: “Night blindhet.”

Medscape: “aktuella utmaningar i bukspottkörtelsvikt: A Multi-perspektiv Diskussion”, “bukspottkörtelsvikt kliniska”, “bukspottkörtelsvikt: Sett men som inte redovisas?”

National Pancreas Foundation: “Om bukspottkörteln.”

USDA: “Hälsa Fakta-Know Your Fats.”