etidronat (oralt) korrekt användning

dosering

Missad dos

Ta detta läkemedel endast enligt anvisningarna. Ta inte mer av det, inte ta det oftare, och inte ta det för en längre tid än din läkare beställt. För att göra detta kan öka risken för biverkningar.

Se till att din läkare känner till om din kost innehåller stora mängder av kalcium, såsom mjölk eller andra mjölkprodukter, eller om du är på någon speciell diet, såsom en låg salthalt eller låg sockerhalt diet. Kalcium i kosten kan förhindra absorptionen av oralt etidronat.

Ta etidronat med ett helt glas (6 till 8 uns) vatten på fastande mage minst 2 timmar före eller efter måltid (förmiddagen är bäst) eller vid sänggåendet. Mat kan minska mängden etidronat absorberas av kroppen.

Ligg inte ner under minst 30 minuter efter att ha tagit detta läkemedel, och inte ligga ner förrän efter du har ätit lite mat.

Hos vissa patienter tar etidronat upp till 3 månader att arbeta. Om du känner att läkemedlet inte fungerar, inte sluta ta det på egen hand. Istället kolla med din läkare.

Lagring

Det är viktigt att du äter en väl balanserad kost med en tillräcklig mängd av kalcium och vitamin D (som finns i mjölk eller andra mjölkprodukter). För mycket eller för lite av antingen kan öka risken för biverkningar när du tar etidronat. Din läkare kan hjälpa dig att välja måltid plan som är bäst för dig. Men inte ta någon mat, särskilt mjölk, mjölknäring och andra mejeriprodukter, eller antacida mineraltillskott, eller andra läkemedel som innehåller mycket kalcium eller järn (höga halter av dessa mineraler kan också vara i vissa vitaminpreparat) magnesium, eller aluminium inom 2 timmar efter intag av etidronat. För att göra detta kan hålla detta läkemedel inte fungerar på rätt sätt.

Om detta läkemedel upprör magen, be din läkare om du kan ta två mindre doser i stället för en större dos. Ändra inte utan att tala med din läkare.

För behandling av Pagets sjukdom, kan du behöva ta medicin för upp till 6 månader. Sedan efter 90 dagar inte ta läkemedlet, kan din läkare vill att du ska starta en annan behandling.

Om du har Pagets sjukdom, kan detta läkemedel fungerar långsamt, så du kanske inte känner dig bättre förrän du har använt den ett tag. Sluta inte att ta det utan att prata med din läkare först. Din kropp kan fortsätta att svara på detta läkemedel i flera månader efter att du slutat använda den.

Den dos av detta läkemedel kommer att vara olika för olika patienter. Följ läkarens order eller anvisningarna på etiketten. Följande information innehåller endast genomsnittliga doser av detta läkemedel. Om din dos är annorlunda, inte ändra den, såvida inte läkaren säger till dig att göra det.

Mängden läkemedel att du tar beror på styrkan av läkemedlet. Även antalet doser du tar varje dag, den tillåtna tiden mellan doserna, och hur lång tid du tar läkemedlet beror på den medicinska problem som du använder läkemedlet.

Om du missar en dos av detta läkemedel, ta det så snart som möjligt. Men om det nästan är dags för nästa dos, hoppa över den missade dosen och gå tillbaka till den vanliga doseringen. Inte dubbla doser.

Förvara läkemedlet i en sluten behållare vid rumstemperatur borta från värme, fukt och direkt ljus. Håll från att frysa.

Förvaras oåtkomligt för barn.

Förvara inte föråldrade medicin eller medicin inte längre behövs.

Fråga din läkare hur du ska ta hand om något läkemedel som du inte använder.