expertråd om hantering din nasala allergier

Pollen, mögel, husdjur, eller dammkvalster? Om dina ögon är vattning och näsan stoppas upp, är du förmodligen mer intresserad av vad som kommer att stoppa dina symptom än vad som orsakar dem. Att veta att, men kan hjälpa dig att få varaktig lindring.

Om din allergi handla upp vid vissa tider på året, kan du vara allergisk mot pollen. Under våren, pollinerande träd är oftast att skylla för allergier. På sommaren, gräs och ogräs är de största bovarna. Under hösten är det ogräs, särskilt ragweed.

Om dina symtom tenderar att pågå hela året, kan du vara allergisk mot dammkvalster, sällskapsdjur ilska eller mögel. Utomhus, mögel toppar vanligtvis i slutet av sommaren och början av hösten. Men det kan vara runt hela året.

Du kan vara allergisk mot flera saker. Du kan också ha säsongs och året allergier. Det är vanligt att personer som lider av allergier att vara allergisk mot mer än en trigger.

Med allergier, ser din kropp det du är allergisk mot som en “inkräktare”. Det frigör kemikalier som histamin att bekämpa främmande substans.

Histamin är vad som orsakar bihålorna, näsa och slemhinnor att svälla. Du får överbelastad, och näsan och ögonen kan klia och vara vattnig. Du nyser förmodligen en hel del.

Vanligtvis din läkare kan diagnostisera allergier baserat på dina symtom och triggers. Om dina symtom är allvarligare eller medicin inte hjälper kan en allergolog (en läkare som specialiserat sig på att behandla allergier) gör ett hudtest att ta reda på vad dina triggers är.

Hon lägger små bitar av potentiella allergener på armen eller tillbaka, och sedan skrapa på ytan av huden. Alla platser som får röda och kliande betyda att du har en allergi mot den specifika trigger.

I sällsynta fall kan din läkare också göra ett blodprov för att kontrollera om allergier.

Cirka 10% till 30% av befolkningen i USA har utomhus allergier. Läkare vet inte varför vissa människor har allergier och andra inte.

Om dina föräldrar har allergier, är det mer sannolikt att få dem också. Om du har astma eller eksem, är det mer sannolikt att få hösnuva eller året allergier.

Allergi skott eller immunterapi gradvis hjälper kroppen vänja sig vid din allergi triggers. De är vanligtvis rekommenderas för personer som har symtom i mer än 3 månader varje år. De kan hjälpa till att sänka behovet av medicinering för att kontrollera dina symtom.

Dessutom har FDA godkänt tre under-the tunga tabletter som kan tas hemma. Receptbelagda tabletter, som kallas Grastek, Oralair och Ragwitek, behandla hösnuva och fungerar på samma sätt som skott – målet är att öka din tolerans av allergi triggers.

KÄLLOR

Iossifova, Y. Allergy, maj 2007.

Carlson, R. Svettas inte Guide till att hålla hemmet rent, Hyperion, 2003.

College of Allergy, Asthma & Immunology “. Dammallergi”

Academy of Family Physicians: “Allergier: Saker du kan göra för att kontrollera dina symtom.”

Handla om; Annonsörer U; Villkor oss; Integritet Polic; Sponsor Polic; Kontakta oss

Astma och Allergifonden of America: “Vad är kvalsterallergi?”

Layton, D. Environmental Science & Technology, november 2009.

Hitta på