fibromyalgisymptom eller inte? förstå diagnosprocessen

Fibromyalgisymptom härma ofta de andra villkor. Fastställa den verkliga orsaken till dina symptom är nyckeln till att ta emot en korrekt behandling.

Fibromyalgi symtom utbredd smärta i kroppen, trötthet, dålig sömn och humörproblem. Men alla dessa symtom är gemensamma för många andra förhållanden. Och eftersom fibromyalgisymptom kan uppträda ensam eller tillsammans med andra villkor, kan det ta tid att locka fram som symptom orsakas av vilket problem. För att göra det hela ännu mer förvirrande, kan fibromyalgi symtom komma och gå över tiden.

Utbredd smärta som varar åtminstone tre månader, Förekomst av andra symtom som trötthet, vakna upp trötta och problem tänkande, Ingen annan bakomliggande sjukdom som kan orsaka symtomen

Det är därför det kan ta lång tid att gå från fibromyalgisymptom till en fibromyalgidiagnos.

Fibromyalgi kan inte vara lätt att bekräftas eller uteslutas genom en enkel laboratorietest. Din läkare kan inte upptäcka det i blodet eller se den på en röntgenbild. I stället visas fibromyalgi vara kopplade till förändringar i hur hjärnan och ryggmärgen processen smärtsignaler.

Eftersom det finns inget test för fibromyalgi, måste din läkare enbart förlita sig på din grupp av symptom för att ställa en diagnos.

I American College of Rheumatology riktlinjer för att diagnostisera fibromyalgi, ett av kriterierna är utbredd smärta i hela kroppen under minst tre månader. “Utbredd” definieras som smärta på båda sidor av kroppen, liksom över och under midjan.

Fibromyalgi är ofta kännetecknas av ytterligare smärta när fast tryck appliceras på vissa delar av kroppen, som kallas ömma punkter. I det förflutna, åtminstone 11 av dessa 18 ställen hade att testar positivt för ömhet att diagnostisera fibromyalgi.

Men fibromyalgisymptom kan komma och gå, så en person kan ha 11 anbud fläckar en dag men bara åtta ömma fläckar på en annan dag. Och många husläkare var osäker på hur hårt man bör ta under en öm punkt examen. Medan specialister eller forskare kan fortfarande använda ömma punkter, har en alternativ uppsättning riktlinjer tagits fram för läkare att använda i allmän praxis.

Dessa nyare diagnostiska kriterier inkluderar

Det är viktigt att avgöra om symtomen orsakas av någon annan bakomliggande problem. Vanligaste syndarna inkluderar

Även om det inte finns någon labb test för att bekräfta en diagnos av fibromyalgi, kan din läkare vill utesluta andra tillstånd som kan ha liknande symptom. Blodprover kan omfatta

Din läkare kan också utföra en noggrann fysisk undersökning av dina muskler och leder, samt en neurologisk undersökning för att leta efter andra orsaker till dina symptom. Om det finns en chans att du kan lida av sömnapné, kan din läkare rekommendera en sömn studie.

Människor som har fibromyalgi också ofta vaknar trött, även efter att de har sovit under mer än åtta timmar. Korta perioder av fysisk eller mental ansträngning kan lämna dem utmattad. De kan också ha problem med korttidsminne och förmåga att koncentrera sig. Om du har dessa problem, kan din läkare be dig att rangordna hur allvarligt de påverkar din dag till dag aktiviteter.

Fibromyalgi samexisterar ofta med andra hälsoproblem, så din läkare kan också be om du upplever

I vissa fall, fibromyalgisymptom börjar strax efter en person har upplevt en psykiskt eller fysiskt traumatisk händelse, till exempel en bil vrak. Människor som har posttraumatiskt stressyndrom verkar vara mer benägna att utveckla fibromyalgi, så din läkare kan be om du har upplevt några traumatiska händelser nyligen.

Eftersom en genetisk faktor tycks vara inblandade i fibromyalgi, kan din läkare vill också veta om några andra medlemmar i din närmaste familj har upplevt liknande symptom.

All denna information tillsammans kommer att ge din läkare en mycket bättre uppfattning om vad som kan orsaka dina symtom. Och detta konstaterande är avgörande för att utveckla en effektiv behandlingsplan.

Besök din läkare

Reumatiska sjukdomar. Vissa villkor – såsom reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och lupus – alla kan börja med generaliserade värk och smärta, psykiska hälsoproblem.. Störningar såsom depression och ångest har ofta gener värk och smärta,. Neurologiska störningar. I vissa människor, orsakar fibromyalgi domningar och stickningar, symptom som efterliknar de sjukdomar, såsom multipel skleros och myasthenia gravis.

Fullständig blod, SR, sköldkörteln funktionstester, D-vitaminnivåer

Irritable bowel syndrome, huvudvärk, käken smärta, ångest eller depression, Frekvent eller smärtsam urinering