fiskoljor

Vanliga namn: Marina oljor, marina oljefettsyror, n-3-fettsyror, omega-3-fettsyror, omega-3 fleromättade fettsyror, långkedjiga PUFAs.

efficacy rating

OOo … Positiva kliniska prövningar

säkerhetsklassning

Fiskoljor är mestadels består av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA; “Fiskolja” är en term som ofta används utbytbart med EPA och DHA. Marina källor som innehåller den högsta halten av omega-3 fettsyror är fet fisk (t.ex. makrill, hälleflundra, lax, makrill, mulle, sobelfiskar, menhaden, ansjovis, sill, insjööring, coho, sardiner), som ger en g eller mer omega fettsyror per portion av fisk. Tonfisk, tätning och skaldjur (t.ex. ostron) är ytterligare källor.

Eftersom marina fiskbestånd är begränsade och eftersom många fiskbestånd närvarande förorenas av föroreningar (t.ex. metylkvicksilver, organiska klorföreningar), har det föreslagits att de alger gener, som producerar EPA och DHA produktion klonas i växter. Oljor från transgena växter skulle vara rik på EPA och DHA, och även om viss framgång har uppnåtts, anpassa alger gener att arbeta i högre växter har ännu inte visat sig kommersiellt gångbar. EPA och DHA kan omvandlas i kroppen, även om ineffektivt, från essentiella omega-3 fettsyran alfa-linolensyra (ALA), men ALA kan inte syntetiseras av människor och måste erhållas från kosten. ALA finns i linfrö, raps, sojabönor, valnöt, och vetegroddar oljor, nötter och frön, och grönsaker. Dessutom kan EPA omvandlas till DHA i kroppen.

De flesta användningsområden för fiskolja har baserats på de positiva effekterna av EPA och DHA, särskilt de relaterade till hjärtat, inflammation, hjärnan och hormoner. Intresset för eventuella hälsofördelar följde observationer som befolkningar som åt mycket fisk, såsom Eskimo och inuiter populationer, hade mindre åderförkalkning, färre koagulationsstörningar och minskad inflammation. Dessutom har brister ses i sjukhus med barn som fått fettfri eller magra dieter eller hos patienter som får långtids (t.ex. två till tre veckor) intravenösa näringsformuleringar som saknar fleromättade fettsyror.

Bevisen är starkast för att sänka risken för kranskärlssjukdom och minskar triglycerider i blodet. Minskningar i risk för död oavsett orsak, hjärtdöd, och plötslig död har fastställts för omega-3 fettsyror tillskott som varar minst ett år. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har godkänt användningen av fiskolja för att minska mycket höga blod triglycerider (över 5,65 mmol / L) hos vuxna tillsammans med att äta mindre fet mat. Bevis som gynnar användning av intravenös fiskolja lipidemulsion är montering från studier av svårt sjuka och kirurgiska patienter. Bevis för en roll vid behandling av reumatoid artrit är fortfarande oklart men lovande. Ingen konsekvent samband mellan fiskoljeförbrukningen och minskad risk för stroke eller underhåll vid inflammatorisk tarmsjukdom har fastställts. Andra områden av intresse för användning av fiskoljor inkluderar astma och allergi, otillräcklig menstruation, psykisk hälsa, och att främja tillväxt och utveckling hos nyfödda.

American Heart Association rekommenderar minst 2 fet fisk måltider per vecka. Kliniska studier tyder på fiskolja tillskott av omega-3-fettsyror 1 g / dag i hjärtsjukdomar, och när triglycerider är förhöjda, ett minimum av omega-3-fettsyror 2 g / dag upp till maximalt 4 g / dag.

Kontra har ännu inte identifierats.

Potential för kvicksilver intag. Undvika att använda.

Ingen väldokumenterad.

Fiskolja vid doser av EPA / DHA 2-5,4 g / dag har tolererats väl. Mild mage eller tarmbesvär rapporterades i kliniska prövningar.

Forskning visar lite eller ingen information.

referenser