födoämnesallergi orsakar

När du har en födoämnesallergi, ditt immunförsvar identifierar felaktigt ett specifikt livsmedel eller ett ämne i livsmedel som något skadligt. Ditt immunförsvar utlöser celler att släppa antikroppar kallas immunoglobulin E (IgE) antikroppar för att neutralisera den skyldige mat eller livsmedel ämne (allergen). Nästa gång du äter även de minsta av den mat de IgE-antikroppar känner det och signalera ditt immunförsvar att släppa en kemikalie som kallas histamin, liksom andra kemikalier, i blodet.

Dessa kemikalier orsaka en rad allergi tecken och symtom. De är ansvariga för att orsaka allergiska reaktioner som inkluderar droppande näsa, kliande ögon, torr hals, utslag och nässelutslag, illamående, diarré, ansträngd andning, och även anafylaktisk chock.

Majoriteten av födoämnesallergier utlöses av vissa proteiner i

Det finns ett antal reaktioner på mat som orsakar liknande symptom till en födoämnesallergi. Beroende på vilken typ av mat intolerans du har, kan du kanske att äta små mängder av problem livsmedel utan en reaktion. Däremot, om du har en sann födoämnesallergi, kan även en liten mängd mat utlösa en allergisk reaktion.

Hos barn är födoämnesallergier vanligen utlöses av proteiner i

Eftersom en matintolerans kan innebära en del av samma tecken och symtom som en matallergi gör – såsom illamående, kräkningar, kramper och diarré – människor kan förvirra de två.

En av de besvärliga aspekterna av att diagnostisera överkänslighet mot livsmedel är att en del människor är känsliga att inte maten själv utan till ett ämne eller en ingrediens som används vid beredning av livsmedlet.

Gemensamma villkor som kan orsaka symptom misstas för en födoämnesallergi inkluderar

Celiaki. Medan celiaki är ibland till som glutenallergi, är det inte en sann matallergi. Som en födoämnesallergi, gör det innebära en immunsystemet, men det är en unik immunsystemet reaktion som är mer komplex än en enkel mat allergi. Denna kroniska tillstånd matsmältnings utlöses genom att äta gluten, ett protein som finns i bröd, pasta, kakor, och många andra livsmedel som innehåller vete, korn eller råg.

Mat intolerans och andra reaktioner

Om du har celiaki och äter mat som innehåller gluten, sker en immunreaktion som orsakar skada på ytan av tunntarmen, vilket leder till en oförmåga att absorbera vissa näringsämnen.