förstorad prostata: transuretral nål ablation – ämne översikt

Transuretral nål ablation (TUNA) används för att behandla en förstorad prostatakörtel (benign prostatahyperplasi, eller BPH) med en nål-formad enhet som levererar värme till mycket exakta delar av prostatan. Anordningen införs upp urinröret inne i ett rör (kateter) som skyddar andra vävnader från att brännas. Värmen förstör specifika områden som blockerar flödet av urin ur blåsan. Detta avlastar BPH-symtom. Förfarandet kräver inte en övernattning på sjukhuset.

Nål ablation har minimala komplikationer. De två vanligaste är en oförmåga att urinera (urinretention) under de första 24 timmarna efter operationen och smärta medan urinera. Sexuell förmåga är i allmänhet påverkas inte. 2

De största fördelarna med denna behandling är

De huvudsakliga nackdelarna med denna behandling är

Det kan göras utan en övernattning på sjukhuset; Den har en kort återhämtningstid, men symtomen kan ta längre tid att förbättra; Det har minimala biverkningar.

Rapporter har varnat för att i ett litet antal fall TUNA har orsakat allvarliga skador och komplikationer, inklusive skador på penis och urinröret. Skador har krävs urostomier, partiell amputation av penis, och andra förfaranden. I december 2000, US Food and Drug Administration (FDA) utfärdade en varning om dessa skador.

Du är mer sannolikt att behöva en annan operation för BPH senare. ; Det kanske inte fungerar bra för män som har stora prostata.