förstorade bukspottkörteln: orsaker, symptom och behandling

En förstorad bukspottkörteln kan uppstå av många anledningar. Bukspottkörteln är en körtel som sitter bakom magen i övre delen av buken och hjälper till med matsmältningen. Den producerar enzymer som utsöndras i tunntarmen, nedbrytande protein, fett och kolhydrater. Bukspottkörteln producerar också insulin för att reglera blodsocker (glukos), kroppens främsta energikälla.

En utvidgad bukspottkörteln kan betyda någonting. Du kan helt enkelt ha en bukspottkörteln som är större än normalt. Eller kan det vara på grund av en anatomisk abnormitet. Men andra orsaker i ett utvidgat bukspottkörteln kan inkludera följande

Smärta i övre delen av buken är ett vanligt symptom. Smärta kan spridas till baksidan och mår sämre när du äter och dricker, såsom i fall av pankreatit. Se en läkare omedelbart om du har dessa symtom.

Andra orsaker till en större bukspottkörteln kan producera några eller inga symptom alls. Cancer i bukspottskörteln anses vara en av de dödligaste cancerformer. Det är svårt att fånga i ett tidigt skede på grund av dess vanliga brist på symptom.