Friska vikt barn: råd till föräldrar

Om ditt barn är en hälsosam vikt, det finns massor du kan göra som förälder för att hjälpa dem att hålla en hälsosam storlek när de växer.

Läs mer om ditt barns BMI (body mass index) och hur det mäts.

Forskning visar barn som bor en hälsosam vikt tenderar att vara montör, friskare, bättre kunna lära sig, och mer självsäker. De är också mycket mindre benägna att ha hälsoproblem senare i livet.

Barn vars föräldrar uppmuntra dem att vara aktiva och äta väl är mer benägna att stanna en hälsosam vikt och växa upp friska.

Steg för framgång

Kolla deras BMI då och då med hjälp av att använda vår BMI kalkylator för att se till att de stannar i friska intervall.

Här är fem viktiga sätt du kan hjälpa ditt barn att upprätthålla en hälsosam vikt. Du kan läsa hela denna sida eller klicka på länkarna nedan för att gå direkt till det ämne du vill veta om

En av de bästa sätten att ingjuta goda vanor i ditt barn är för dig att vara en god förebild. Barn lär sig genom exempel. En av de mest kraftfulla sätt att uppmuntra ditt barn att vara aktiv och äta bra är att göra det själv.

Föregå med gott exempel genom att gå på en promenad eller cykeltur i stället för att titta på TV eller surfa på internet. Leker i parken eller simma med dina barn visar är kul dem är aktiva. Det är också en stor möjlighet för er alla att tillbringa tid tillsammans.

Barn behöver cirka 60 minuters fysisk aktivitet per dag för god hälsa, men det behöver inte vara allt på en gång. Flera korta 10-minuters eller ens fem minuter skurar av aktivitet under dagen kan vara lika bra som en timme lång sträcka.

För yngre barn, kan det vara i form av aktiv lek, såsom bollspel, jaga spel som “det” och “tag”, rider på en skoter, och med hjälp av lekplats gungor, klätterställningar och gungor.

Var en god förebild

För äldre barn kan det omfatta cykla, skateboard, gå till skolan, hoppa, simning, dans och kampsport.

Gå eller cykla korta sträckor istället för att använda bil eller buss är ett bra sätt att vara aktiv tillsammans som en familj – och du kommer att spara pengar också.

Försök att undvika att utfodra ditt barn överdimensionerade portioner. Det finns mycket lite officiella riktlinjer om exakt hur mycket mat barn kräver så måste du använda ditt eget omdöme.

En bra tumregel är att börja måltider med små portioner och låt ditt barn be om mer, om de fortfarande är hungrig.

Var en god förebild, uppmuntra 60 minuters fysisk aktivitet per dag, Håll till barn storlek delar, äta hälsosam mat, drycker och snacks, mindre skärm tid och mer sömn!

Försök att inte göra ditt barn avsluta allt på plattan eller äta mer än de vill. Och undvika att använda vuxen storlek plattor för yngre barn eftersom det uppmuntrar dem att äta överdimensionerade portioner.

Få aktiva

Det kan också hjälpa om du uppmuntra ditt barn att äta långsamt och har satt måltider. Du kan använda måltider som en möjlighet att fånga upp vad som har hänt under dagen.

Barn, precis som vuxna, bör syfta till att äta fem eller fler portioner frukt och grönsaker varje dag. De är en stor källa till fiber och vitaminer och mineraler.

Få fem per dag bör inte vara alltför svårt. Nästan all frukt och grönsaker räknas ditt barns 5 EN DAG, inklusive färska, konserverade, frysta och torkade. Juicer, smoothies, bönor och baljväxter räknas också.

Avskräcka ditt barn från att ha söta eller fettrik mat som godis, kakor, kex, vissa sockrade flingor, och sockerhaltig mjuk och kolsyrade drycker. Dessa livsmedel och drycker tenderar att vara hög i kalorier och låg på näringsämnen.

Sikta för ditt barn att få de flesta av sina kalorier från hälsosamma livsmedel såsom frukt och grönsaker, och stärkelserika livsmedel som bröd, potatis, pasta och ris (företrädesvis fullkorns). Och byta sötade läskedrycker för vatten.

Hjälp dina barn undvika att sitta och ligga runt för mycket, eftersom det gör det mer sannolikt för dem att gå upp i vikt.

Begränsa den tid ditt barn tillbringar på inaktiva tidsfördriv som tittar på TV, spela videospel och spela på elektroniska apparater.

Barn storlek delar

Det finns ingen hård och snabb råd om hur mycket är för mycket, men experter råder barn bör titta mer än två timmar tv varje dag – och ta bort alla skärmar (inklusive mobiltelefoner) från deras sovrum på natten.

Det hjälper också barn bor trim om de sover bra. Det har visat barn som inte har den rekommenderade mängden sömn är mer benägna att vara överviktiga. Ju mindre barn sover, desto större är risken för att de blir feta. Sömnbrist kan också påverka deras humör och beteende.

10/05 /

10/05 /

Få nya socker Smart appen och gå med idag gratis kuponger, recept och Sugar Smarta idéer för din familj.

Här är några idéer för hälsosamma aktiviteter som kostar lite eller ingenting

Alla ändringar du gör i ditt barns kost och livsstil är mycket mer sannolikt att accepteras om förändringarna är små och involvera hela familjen. Här är 10 sätt att få frisk som en familj,. Få inspiration med dessa 10 sätt att få aktiv med dina barn,. Om du är osäker på vilka aktiviteter du vill prova som en familj, använda Vad är din sport? verktyg för att ta reda på vad du är bäst lämpade för.

Äta hälsosam mat

Få mer aktiv oavsett din ålder eller kondition, inklusive tips om hur att hålla sig motiverad.

Matlagning för en familj, inklusive en noga eater eller två? Kolla in dessa tips och hjälpa dina barn omfamna frukt och grönsaker

Mindre skärm tid och mer sömn!

Information om barns hälsa, inklusive hälsosam kost, kondition, sexualundervisning och examen stressen

Ta reda på mängden och typen av fysisk aktivitet som rekommenderas för under 5s,. Reda på mängden och typen av fysisk aktivitet som rekommenderas för barn och ungdomar i åldrarna 5 till 18.; Gå med gratis och ditt barn kommer att få sin egen personlig verksamhetsplan full av goda idéer för att få rörelse.

Låt oss få Sugar Smart!

Fria familjeaktiviteter

fitness videor

5 per dag och din familj

National Child mätningsprogram: Barn synpunkter

 6-15

Förklara för ditt barn hur man får balans av deras kost rätt att använda Eatwell plattan – det visar hur mycket de ska äta från varje matgrupp, Läs mer om vad som räknas som en balanserad kost, få idéer för sund skolalunchpaket… ; Idéer för att få barn för att byta till en hälsosammare livsstil.

Petig ätare? Inte ett problem med dessa tips för att hjälpa dina barn njuta av sin 5 EN DAG, Tasty 5 per dag familjevänliga recept, ta reda på mer om hälsosamma drycker för barn, Försök dessa sockerswappar – friskare swappar för frukost, mellanmål och puddingar… . Idéer för sockerswappar när du handlar.

Ta reda på hur mycket sömn barn behöver beroende på deras ålder,. Hur skärmar försämrar barns sömn,. Sleep tips för barn.