gallsten

gallsten

Vad är gallsten?

Vad är gallsten ?; Vad är gallvägarna ?; Vad orsakar gallsten ?; Vem är i riskzonen för gallsten ?; Vilka är symtomen och komplikationerna av gallsten ?; När ska en person talar med en vårdgivare om gallsten ?; Hur är gallsten diagnostiseras ?; Hur är gallsten behandlas ?; Äta, kost och nutrition; Punkter att komma ihåg;

Gallsten är hårda partiklar som utvecklas i gallblåsan. Gallblåsan är en liten, päronformat organ som ligger i det övre högra delen av buken-området mellan bröst och höfter-nedanför levern.

Gallsten kan variera i storlek från ett sandkorn till en golfboll. Gallblåsan kan utveckla en enda stor gallsten, hundratals små stenar, eller både små och stora stenar. Gallsten kan orsaka plötslig smärta i övre högra delen av buken. Denna smärta, som kallas en gallblåsa attack eller galla kolik, uppstår när gallsten blockerar kanalerna i gallvägarna.

Gallvägarna består av gallblåsan och gallgångarna. Gallgångarna bära galla och andra matsmältningsenzymer från levern och bukspottkörteln till tolvfingertarmen, den första delen av tunntarmen.

Vad är gallvägarna?

Levern producerar galla-en fluid som bär toxiner och avfallsprodukter ut ur kroppen och hjälper kroppen smälta fetter och de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Bile består mestadels av kolesterol, gallsalter, och bilirubin. Bilirubin, en röd-gul substans, bildas när hemoglobin från röda blodkroppar går sönder. De flesta bilirubin utsöndras via gallan.

Kolesterol stenar, vanligen gul-grön färg, består främst av härdat kolesterol. I USA, mer än 80 procent av gallsten är kolesterolstenar. 1; Pigment stenar, mörka i färg, är gjorda av bilirubin.

Gallgångarna i gallvägarna inkluderar leverkanalerna, gallgången, pankreaskanalen, och cystisk kanalen. Gallblåsan lagrar galla. Äta signaler gallblåsan att dra ihop sig och tom galla genom cystisk kanal och gallgången i tolvfingertarmen för att blanda med mat.

Kvinnor är mer benägna att utveckla gallsten än män. Extra östrogen kan öka kolesterolnivåer i galla och minska gallblåsan sammandragningar, som kan orsaka gallsten bildas. Kvinnor kan ha extra östrogen på grund av graviditet, hormonersättningsterapi, eller p-piller .; Personer över 40 år är mer benägna att utveckla gallsten än yngre människor .; Personer med en familjehistoria av gallsten har en högre risk .; Indianer har genetiska faktorer som ökar mängden kolesterol i sin galla. I själva verket, indianer har den högsta andelen av gallsten i USA, nästan 65 procent av kvinnorna och 30 procent av män har gallsten .; Mexikanska amerikaner löper större risk att utveckla gallsten.

Obalanser i de ämnen som utgör gallan orsakar gallsten. Gallsten kan bildas om galla innehåller för mycket kolesterol, för mycket bilirubin, eller inte tillräckligt gallsalter. Forskarna vet inte riktigt förstå varför dessa obalanser uppstår. Gallsten kan också bildas om gallblåsan inte tömma helt eller tillräckligt ofta.

De två typerna av gallsten är kolesterol och pigment stenar

Fetma. Människor som är överviktiga, särskilt kvinnor, har ökad risk att utveckla gallsten. Fetma ökar mängden kolesterol i gallan, vilket kan orsaka stenbildning .; Snabb viktminskning. Eftersom kroppen bryter ner fett under utdragen fasta och snabb viktminskning, utsöndrar levern extra kolesterol i gallan. Snabb viktminskning kan också förhindra gallblåsan från tömning ordentligt. Lågkaloridieter och obesitaskirurgi-operation som begränsar mängden mat en person kan äta eller smälta-leder till snabb viktminskning och ökad risk för gallsten .; Diet. Forskning tyder på dieter som är höga i kalorier och raffinerade kolhydrater och låg i fiber ökar risken för gallsten. Raffinerade kolhydrater är korn bearbetas för att avlägsna kli och groddar, som innehåller näringsämnen och fiber. Exempel på raffinerade kolhydrater inkluderar vitt bröd och vitt ris .; Vissa tarmsjukdomar. Sjukdomar som påverkar normal absorption av näringsämnen, såsom Crohns sjukdom, förknippas med gallsten .; Metabolic syndrome, diabetes och insulinresistens. Dessa förhållanden ökar risken för gallsten. Metabola syndromet ökar också risken för gallsten komplikationer. Metabola syndromet är en grupp av egenskaper och medicinska tillstånd är kopplade till övervikt eller fetma som sätter människor i riskzonen för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

cirros-ett tillstånd där levern försämras och fel på grund av kroniska eller långvariga, skada långsamt; infektioner i gallgångarna; allvarliga hemolytiska anemier-förhållanden under vilka röda blodkroppar kontinuerligt bryts ned, såsom sicklecellanemi

Vissa människor har en högre risk att utveckla gallsten än andra: 2

Andra faktorer som påverkar en persons risk av gallsten inkluderar två

Mer information om dessa villkor ges i theernment hälsa ämne, insulinresistens och prediabetes.

Vad orsakar gallsten?

Många människor med gallsten inte har symptom. Gallsten som inte orsakar symptom kallas asymtomatiska eller tyst, gallsten. Tysta gallsten inte interfererar med funktionen av gallblåsan, levern, eller bukspottkörteln.

Om gallsten blockerar gallgångarna, trycket ökar i gallblåsan, orsakar en gallblåsa attack. Smärtan varar vanligtvis från en till flera timmar. 1 gallblåsan attacker följer ofta tunga måltider, och de inträffar vanligtvis på kvällen eller under natten.

Gallblåsan attacker slutar oftast när gallsten röra sig och inte längre blockera gallgångarna. Men om någon av gallgångarna förblir blockerade i mer än några timmar, kan komplikationer uppstå. Komplikationer inkluderar inflammation eller svullnad, i gallblåsan och allvarliga skador eller infektion i gallblåsan, gallgångarna eller levern.

En gallsten som fastnar i den gemensamma gallgången nära tolvfingertarmen och blockerar pankreaskanalen kan orsaka gallsten pankreatit-inflammation i bukspottkörteln.

Lämnas obehandlad kan blockering av gallgångarna eller bukspottskörteln kanalen vara dödlig.

Människor som tror att de har haft en gallblåsa attack bör meddela sin vårdgivare. Även om dessa attacker brukar vanligen som gallsten flytta, kan komplikationer utvecklas om gallgångarna förblir blockerad.

Personer med något av följande symtom under eller efter en gallblåsa attack bör se en vårdgivare omedelbart

Dessa symtom kan vara tecken på allvarlig infektion eller inflammation i gallblåsan, levern eller bukspottkörteln.

En vårdgivare kommer vanligtvis beställa en ultraljudsundersökning för att diagnostisera gallsten. Andra röntgenundersökningar kan också användas.

Vårdgivare använder också blodprov för att leta efter tecken på infektion eller inflammation i gallgångarna, gallblåsan, bukspottkörteln eller levern. Ett blodprov involverar att rita blod vid en vårdgivare kontor eller kommersiell anläggning och skicka provet till ett laboratorium för analys.

Vem är i riskzonen för gallsten?

Gallsten symptom kan likna de av andra villkor, såsom blindtarmsinflammation, magsår, pankreatit, och gastroesofagal refluxsjukdom.

buksmärtor som varar mer än 5 timmar; illamående och kräkningar; feber även en låg feber-eller frossa; gulaktig färg av hud eller ögonvitor, som kallas gulsot; te-färgad urin och ljus avföring

Ultraljudsundersökning. Ultraljud använder en enhet som kallas en givare, som studsar säkra, smärtfri ljudvågor av organ för att skapa en bild av deras struktur. En speciellt utbildad tekniker utför proceduren i en vårdgivare kontor, öppenvård centrum eller sjukhus, och en radiolog, en läkare som specialiserat sig på medicinsk imaging-tolkar bilderna. behövs ej anestesi. Om gallsten är närvarande, kommer de att vara synlig i bilden. Ultraljud är den mest exakta metoden för att upptäcka gallsten .; Datortomografi (CT) scan. En datortomografi är en röntgen som ger bilder av kroppen. En datortomografi kan inkludera injektion av en speciellt färgämne, som kallas kontrastmedium. CT-scanning använder en kombination av röntgenstrålning och datorteknik för att skapa tredimensionella (3-D) bilder. Datortomografi kräva att den person att ligga på ett bord som glider in i en tunnelformad anordning där x bilder tas. En x-ray tekniker utför proceduren i öppenvården centrum eller sjukhus, och en radiolog tolkar bilderna. behövs ej anestesi. Datortomografi kan visa gallsten eller komplikationer, såsom infektion och blockering av gallblåsan eller gallgångarna. Däremot kan Datortomografi missa gallsten som finns .; Magnetisk resonanstomografi (MRT). MRI maskiner använder radiovågor och magneter för att producera detaljerade bilder av kroppens inre organ och mjukdelar utan att använda röntgenstrålning. En speciellt utbildad tekniker utför proceduren i öppenvården centrum eller sjukhus, och en radiolog tolkar bilderna. Anestesi behövs inte, om människor med en rädsla för trånga utrymmen kan få lätt sedering. En MR kan inkludera injektion av kontrastmedium. Med de flesta MRI-maskiner, den person som ligger på ett bord som glider in i en tunnelformad anordning som kan vara öppen ände eller sluten i ena änden, vissa nyare maskiner det möjligt för personen att ligga i ett mer öppet område. MRI kan visa gallsten i kanalerna i galla .; Cholescintigraphy. Cholescintigraphy-även kallad en hydroxylgrupp iminodiättiksyra scan, HIDA skanna eller hepatobiliär skanning använder ett ofarligt radioaktivt material för att framställa bilder av galla. I cholescintigraphy den person ligger på en undersökningsbritsen och en vårdgivare injicerar en liten mängd ofarligt radioaktivt material i en ven i personens arm. Vårdgivaren kan också injicera ett ämne som orsakar gallblåsan att dra ihop sig. En speciell kamera tar bilder av det radioaktiva materialet när det rör sig genom galla. En speciellt utbildad tekniker utför proceduren i öppenvården centrum eller sjukhus, och en radiolog tolkar bilderna. behövs ej anestesi. Cholescintigraphy används för att diagnostisera onormala sammandragningar i gallblåsan eller obstruktion av gallgångarna .; Endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi (ERCP). ERCP använder en röntgen för att undersöka galla och bukspottskörteln kanaler. Efter lätt seder personen inför vårdgivaren ett endoskop-en liten, flexibel slang med en ljus och en kamera på slutet genom munnen till tolvfingertarmen och gallgångarna. Endoskopet är ansluten till en dator och videomonitor. Vårdgivaren injicerar kontrastmedel genom röret i gallgångarna, vilket gör kanalerna dyker upp på skärmen. Vårdgivaren utför proceduren i öppenvården centrum eller sjukhus. ERCP hjälper vårdgivaren lokalisera drabbade gallgången och gallsten. Stenen fångas i en liten korg fäst på endoskopet och avlägsnas. Detta test är mer invasiv än andra tester och används selektivt.

Laparoskopisk kolecystektomi. I en laparoskopisk kolecystektomi, gör kirurgen flera små snitt i buken och infogar ett laparoskop-en tunn slang med en liten videokamera fäst. Kameran skickar en förstorad bild från insidan av kroppen till en videomonitor, som ger kirurgen en närbild av organ och vävnader. Medan du tittar på bildskärmen använder kirurgen instrument för att noggrant skilja gallblåsan från levern, gallgångarna, och andra strukturer. Därefter avlägsnar kirurgen gallblåsan via en av de små snitt. Patienterna får vanligtvis narkos .; De flesta cholecystectomies utförs med laparoskopi. Många laparoskopiska cholecystectomies utförs på ett polikliniskt, vilket innebär att personen kan gå hem samma dag. Normal fysisk aktivitet kan oftast återupptas i ungefär en vecka. 3; Öppen kolecystektomi. En öppen kolecystektomi utförs när gallblåsan är allvarligt inflammerad, infekterad eller ärrad från övrig verksamhet. I de flesta av dessa fall är öppen kolecystektomi planeras från början. Dock kan en kirurg utföra en öppen kolecystektomi när problem uppstår under en laparoskopisk kolecystektomi. I dessa fall måste kirurgen gå att öppna cholecystectomy som en säkerhetsåtgärd för patienten .; För att utföra en öppen kolecystektomi, skapar kirurgen ett snitt ca 4 till 6 inches lång i buken för att avlägsna gallblåsan. 4 Patienterna får vanligtvis narkos. Återhämtning från öppen kolecystektomi kan kräva vissa människor att stanna på sjukhuset i upp till en vecka. Normal fysisk aktivitet kan oftast återupptas efter ungefär en månad. 3

Oral upplösningsbehandling. Ursodiol (Actigall) och chenodiol (Chenix) är läkemedel som innehåller gallsyror som kan upplösa gallsten. Dessa läkemedel är mest effektiva i att lösa små kolesterol stenar. Månader eller år av behandling kan behövas för att lösa alla stenar .; Stötvåg litotripsi. En maskin som kallas en lithotripter används för att krossa gallsten. Den lithotripter genererar chockvågor som passerar genom personens kropp att bryta gallsten i mindre bitar. Denna procedur används endast sällan och kan användas tillsammans med Ursodiol.

fetma; snabb viktminskning; dieter som är höga i kalorier och raffinerade kolhydrater och låg i fiber

Ibland är tysta gallsten hittas när en person inte har några symptom. Till exempel kan en vårdgivare märker gallsten när de utför ultraljud av ett annat skäl.

Vilka är symtomen och komplikationerna av gallsten?

Gallsten är hårda partiklar som bildas i gallblåsan .; Obalanser i de ämnen som utgör gallan orsakar gallsten. Gallsten kan bildas om galla innehåller för mycket kolesterol, för mycket bilirubin, eller inte tillräckligt gallsalter. Forskarna vet inte riktigt förstå varför dessa obalanser uppstår .; Kvinnor, personer över 40 års ålder, personer med en familjehistoria av gallsten, indianer och mexikanska amerikaner har en högre risk att utveckla gallsten .; Många människor med gallsten inte har symptom. Gallsten som inte orsakar symptom kallas asymtomatiska eller tyst, gallsten .; Om gallsten blockerar gallgångarna, trycket ökar i gallblåsan, orsakar en gallblåsan attack .; Gallblåsan attacker följer ofta tunga måltider, och de inträffar vanligtvis på kvällen eller under natten .; Gallsten symptom kan vara liknar andra villkor .; Om gallsten inte orsakar symptom, oftast inte behövde behandling. Men om en person har en gallblåsa attack eller andra symptom, en vårdgivare kommer brukar rekommendera behandling .; Den vanliga behandlingen för gallsten är operation för att avlägsna gallblåsan. Om en person inte kan opereras, kan icke-kirurgiska behandlingar kan användas för att lösa upp kolesterol gallsten. En vårdgivare kan använda endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi (ERCP) för att avlägsna stenar i människor som inte kan opereras eller ta bort stenar från den gemensamma gallgången hos personer som är på väg att få gallblåsan avlägsnas kirurgiskt ingrepp .; Gallblåsan är inte ett väsentligt organ, vilket innebär att en person kan leva ett normalt liv utan gallblåsa. När gallblåsan avlägsnas, strömmar gallan från levern genom de hepatiska och gemensamma gallgångarna och direkt in i duodenum, i stället för att lagras i gallblåsan.

Om gallsten inte orsakar symptom, oftast inte behövde behandling. Men om en person har en gallblåsa attack eller andra symptom, en vårdgivare kommer brukar rekommendera behandling. En person kan hänvisas till en gastroenterolog-en läkare som specialiserat sig på matsmältningssjukdomar-för behandling. Om en person har haft en gallblåsa attack, kommer fler episoder sannolikt följa.

Den vanliga behandlingen för gallsten är operation för att avlägsna gallblåsan. Om en person inte kan opereras, kan icke-kirurgiska behandlingar kan användas för att lösa upp kolesterol gallsten. En vårdgivare kan använda ERCP att ta bort stenar i människor som inte kan opereras eller ta bort stenar från den gemensamma gallgången hos personer som är på väg att få gallblåsan avlägsnas kirurgiskt ingrepp.

Operation för att avlägsna gallblåsan, kallad kolecystektomi, är en av de vanligaste operationer som utförs på vuxna i USA.

Gallblåsan är inte ett väsentligt organ, vilket innebär att en person kan leva ett normalt liv utan gallblåsa. När gallblåsan avlägsnas, strömmar gallan från levern genom de hepatiska och gemensamma gallgångarna och direkt in i duodenum, i stället för att lagras i gallblåsan.

Kirurger utför två typer av kolecystektomi

Laparoskopisk kolecystektomi. I en laparoskopisk kolecystektomi, gör kirurgen flera små snitt i buken och infogar ett laparoskop-en tunn slang med en liten videokamera fäst. Kameran skickar en förstorad bild från insidan av kroppen till en videomonitor, som ger kirurgen en närbild av organ och vävnader. Medan du tittar på bildskärmen använder kirurgen instrument för att noggrant skilja gallblåsan från levern, gallgångarna, och andra strukturer. Därefter avlägsnar kirurgen gallblåsan via en av de små snitt. Patienterna får vanligtvis narkos.

När ska en person talar med en vårdgivare om gallsten?

De flesta cholecystectomies utförs med laparoskopi. Många laparoskopiska cholecystectomies utförs på ett polikliniskt, vilket innebär att personen kan gå hem samma dag. Normal fysisk aktivitet kan oftast återupptas i ungefär en vecka. 3

Hur är gallsten diagnostiseras?

Öppen kolecystektomi. En öppen kolecystektomi utförs när gallblåsan är allvarligt inflammerad, infekterad eller ärrad från övrig verksamhet. I de flesta av dessa fall är öppen kolecystektomi planeras från början. Dock kan en kirurg utföra en öppen kolecystektomi när problem uppstår under en laparoskopisk kolecystektomi. I dessa fall måste kirurgen gå att öppna cholecystectomy som en säkerhetsåtgärd för patienten.

För att utföra en öppen kolecystektomi, skapar kirurgen ett snitt ca 4 till 6 inches lång i buken för att avlägsna gallblåsan. 4 Patienterna får vanligtvis narkos. Återhämtning från öppen kolecystektomi kan kräva vissa människor att stanna på sjukhuset i upp till en vecka. Normal fysisk aktivitet kan oftast återupptas efter ungefär en månad. 3

Hur är gallsten behandlas?

Ett litet antal människor har mjukare och mer frekvent avföring efter gallblåsan bort eftersom galla strömmar in i tolvfingertarmen oftare. Förändringar i tarmvanor är vanligtvis tillfälliga; men de bör diskuteras med en vårdgivare.

Äta, kost och nutrition

Även komplikationer från gallblåsan kirurgi är sällsynta, är den vanligaste komplikationen skada gallgångarna. En skadad gallgången kan läcka galla och orsaka en smärtsam och möjligen farlig infektion. En eller flera ytterligare operationer kan behövas för att reparera gallgångarna. Gallgången skador förekommer hos färre än 1 procent av cholecystectomies. 5

Icke-kirurgiska behandlingar används endast i speciella situationer, till exempel när en person med kolesterol stenar har ett allvarligt medicinskt tillstånd som förhindrar operation. Gallsten åter ofta inom 5 år efter icke-kirurgisk behandling. 6

Två typer av icke-kirurgiska behandlingar kan användas för att lösa upp kolesterol-gallstenar

Faktorer relaterade till att äta, kost och nutrition som ökar risken för gallsten omfatta

Människor kan minska risken för gallsten genom att upprätthålla en hälsosam vikt genom rätt kost och näring.

Punkter att komma ihåg

Ursodiol kan förhindra gallsten hos personer som snabbt gå ner i vikt genom lågkaloridieter eller bariatric läkarmottagning. Människor bör tala med sin vårdgivare eller dietist om vilken diet är rätt för dem.

referenser

National Institute of Diabetes and Digestive och Kidneysjukdomar geringen) och andra komponenter i theernment geringen) bedriva och stödja forskning om många sjukdomar och tillstånd.

Vad är och de är rätt för dig ?; är en del av den kliniska forskningen och i centrum för alla medicinska framsteg. titta på nya sätt att förebygga, upptäcka eller behandla sjukdomar. Forskare använder också titta på andra aspekter av vård, såsom att förbättra livskvaliteten för personer med kroniska sjukdomar. Ta reda på om är rätt för dig.

Vad är öppna ?; som är öppna och rekryterar kan ses på www.ClinicalTrials.

Denna information kan innehålla innehåll om mediciner och, när det tas som ordinerats, de villkor de behandlar. När beredd, ingår den mest aktuella informationen som finns tillgänglig detta innehåll. För uppdateringar eller frågor om några mediciner, kontakta US Food and Drug Administration avgiftsfritt på 1-888-INFOernment (1-888-463-6332) eller besök wwwernment. Kontakta din vårdgivare för mer information.

Den U.S.ernment varken stödjer eller gynna någon specifik kommersiell produkt eller företag. Handel är egna eller företagsnamn som förekommer i detta dokument används bara för att de anses nödvändiga i samband med de uppgifter som lämnats. Om en produkt inte nämns, inte utelämnandet inte innebära eller antyda att produkten är otillfredsställande.

Theernment vill tacka; Michael G. Sarr, M.D., Mayo Clinic

november 2013