gingivit sjukdom

Gingivit är en vanlig och mild form av tandköttssjukdom (parodontit) som orsakar irritation, rodnad och svullnad (inflammation) i tandköttet. Eftersom gingivit kan vara mild, kan du inte vara medveten om att du har sjukdomen. Men det är viktigt att ta gingivit allvar och behandla det omgående. Gingivit kan leda till mycket allvarligare sjukdomar i tandköttet (parodontit) och slutligen tandlossning.

Den vanligaste orsaken till gingivit är dålig munhygien. God munhälsa vanor, såsom att borsta åtminstone två gånger om dagen, tandtråd dagligen och få regelbunden tandvård checkups, kan bidra till att förhindra tandköttsinflammation.

symptom

Friskt tandkött är fast och blekrosa. Om ditt tandkött är svullet, mörka röda och blöder lätt, kan du ha gingivit. Eftersom gingivit är sällan smärtsam, kan du ha gingivit utan att ens veta om det.

Svullet tandkött; Mjuka, svullna tandkött; Vikande tandkött; Ibland anbud tandkött; Tandkött som blöder lätt när du borstar eller tandtråd, ibland ses som rodnad eller små fingrar på din pensel eller tandtråd; En förändring i färgen på tandköttet från en frisk rosa till dusky röd; Dålig andedräkt

Tecken och symptom på tandköttsinflammation inkluderar

De flesta tandläkare rekommenderar regelbundna kontroller för att identifiera gingivit, håligheter (karies) och andra dentala förhållanden innan de orsakar oroande symptom och leda till allvarligare problem. Om du märker några tecken och symptom på tandköttsinflammation, boka en tid med din tandläkare. Ju tidigare du söka vård, desto större chans att vända skador från gingivit och förhindra dess progression till parodontit.

En frisk tand skyddas av hårt, vit emalj och fast, rosa tandkött.

Dålig oral hälsovanor; Tobaksanvändning; Diabetes; Hög ålder; Minskad immunitet som en följd av leukemi, hiv / aids eller andra villkor; Vissa mediciner; Vissa virus- och svampinfektioner; Torr mun; Hormonella förändringar, såsom de som har samband med graviditet, menstruationscykeln eller användning av p-piller; Dålig kost; Drogmissbruk; Illasittande tandrestaureringar

En frisk tand skyddas av hårt, vit emalj och fast, rosa tandkött.

Hjärtattack; Stroke; Lungsjukdom; För tidig födsel eller ha ett barn med låg födelsevikt hos kvinnor

orsaker

Gingivit kan orsaka mörka röda, svullna, ömma tandkött som blöder lätt, särskilt när du borstar tänderna.

Den vanligaste orsaken till gingivit är dålig munhygien som uppmuntrar plack att bildas. Plack är en osynlig, klibbig film sammansatt huvudsakligen av bakterier. Plack bildas på tänderna när stärkelse och socker i livsmedel samverkar med bakterier som normalt finns i munnen. Borsta tänderna minst två gånger om dagen och tandtråd varje dag bort plack. Plack kräver daglig borttagning eftersom det åter-former snabbt, oftast inom 24 timmar.

Plack som stannar på tänderna längre än två eller tre dagar kan hårdna under ditt tandköttskanten till tandsten (tandsten). Tandsten kan också utveckla ett resultat av mineralinnehållet i din saliv. Tandsten gör plack svårare att ta bort och skapar en skyddande sköld för bakterier. Du vanligtvis inte kan bli av tandsten genom att borsta och tandtråd – du behöver en professionell tandrengöring för att ta bort den.

Ju längre att plack och tandsten kvar på tänderna, desto mer irritera tandköttet, den del av tandköttet runt basen av tänderna. Med tiden tandköttet blir svullen och blöder lätt. Karies (karies) kan också resultera.

Gingivit är vanligt, och vem som helst kan utveckla den. Många första erfarenhet tandköttsproblem under puberteten och sedan i varierande grad hela livet.

Riskfaktorer

Faktorer som kan öka risken för tandköttsinflammation inkluderar

Tror du gingivit orsakar mina symptom ?; Vilka typer av tester, om några, behöver jag ?; Kommer min tandvårdsförsäkringen täcker de behandlingar du rekommendera ?; Vilka är alternativen till den metod du föreslår ?; Vilka åtgärder kan jag ta hemma för att hålla mitt tandkött och tänder friska ?; Vilken typ av tandkräm rekommenderar ni ?; Hur ofta ska jag borsta ?; Vilken typ av tandborste rekommenderar ni ?; Vilken typ av tandtråd rekommenderar ni ?; Hur ofta ska jag tandtråd ?; Rekommenderar ni använda munvatten ?; Finns det några begränsningar som jag måste följa ?; Finns det några broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ha ?; Vilka webbplatser rekommenderar ni?

komplikationer

Obehandlad gingivit kan utvecklas till sjukdomar i tandköttet som sprider sig till underliggande vävnad och ben (parodontit), ett mycket mer allvarligt tillstånd som kan leda till tandlossning.

När började du upplever symtom ?; Har dina symtom varit kontinuerlig eller tillfällig ?; Hur ofta borstar du tänderna?; Använder du tandtråd? Hur ofta?; Vad medicinska tillstånd har du ?; Vilka mediciner tar du?

Parodontit och dålig oral hälsa i allmänhet kan också påverka din hälsa. Det är inte helt klarlagd – och forskare har inte konstaterat om tandlossning faktiskt orsakar någon av dessa villkor – men med parodontit kan förknippas med

En första utvärdering och noggrann tandrengöring för att avlägsna alla spår av plack och tandsten; Instruktion om effektiv hem tandborstning och tandtråd tekniker; Regelbundna professionella kontroller och rengöring; Möjligen fastställande kronor eller fyllningar (protetik) som gör god hygien svårt

Förberedelse för mötet

Följ din tandläkare rekommenderade schema för regelbundna kontroller. Om du märker några symptom på tandköttsinflammation, beställa tid hos din tandläkare.

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vet vad de ska förvänta sig av din tandläkare.

Få regelbundna professionella tandrengöring, på ett schema som rekommenderas av din tandläkare .; Använd en mjuk tandborste och byt ut den åtminstone var tredje till fyra månader .; Överväga att använda en elektrisk tandborste, som kan vara mer effektiva på att ta bort plack och tandsten .; Borsta tänderna två gånger om dagen, eller ännu bättre, efter varje måltid eller mellanmål .; Tandtråd minst en gång om dagen .; Använd en antiseptisk munvatten, om detta rekommenderas av din tandläkare .; Använd en mellanrums renare, såsom en tand plocka eller tandvård stick speciellt utformad för att rengöra mellan tänderna.

Överväga att utarbeta en lista med frågor att ställa din tandläkare, såsom

Tveka inte att ställa andra frågor under din tid som helst om du inte förstår någonting.

Din tandläkare kan ställa frågor om dina symptom, såsom

Tester och diagnos

Tandläkare diagnostisera vanligtvis gingivit baserat på symtom och en undersökning av dina tänder, tandkött, mun och tunga. Din tandläkare kommer att leta efter plack och tandsten på tänderna och kontrollera tandköttet för rodnad, svullnad och lätt blödning.

Om det inte är klart vad som orsakat din gingivit, kan din tandläkare rekommenderar att du får en medicinsk utvärdering för att kontrollera underliggande hälsotillstånd.

Snabb behandling vanligtvis vänder symptom på tandköttsinflammation och förhindrar dess progression till allvarligare sjukdomar i tandköttet och tandlossning. Effektiv behandling kräver professionell vård följt av intensifieras munhygien hemma.

Behandlingar och läkemedel

Professionell gingivit vård omfattar

Din första professionell rengöring kommer att omfatta användning av dentala instrument för att avlägsna alla spår av plack och tandsten – ett förfarande som kallas skalning. Skalning kan vara obekvämt, särskilt om tandköttet är redan känsliga eller om du har omfattande plack och tandsten.

Livsstil och huskurer

Sneda tänder eller dåligt passande kronor, broar eller andra protetik kan irritera tandköttet och gör det svårare att ta bort plack under daglig hemvård. Om problem med tänderna eller protetik bidra till gingivit, kan din tandläkare rekommendera fastställande av dessa problem.

Förebyggande

Gingivit upphör i regel efter en grundlig professionell rengöring – så länge du fortsätter god munhygien hemma. Din tandläkare kommer att hjälpa dig att planera en effektiv at-home program.

Du kan göra hemma för att förhindra och vända gingivit inkluderar

Om du är konsekvent med ditt hem hygien, bör du se återkomsten av rosa, frisk tandköttet inom dagar eller veckor. Du måste träna god munhygien för livet, dock så att dina tandköttsproblem inte återvänder.

Läs mer om gingivit

Det bästa sättet att förhindra gingivit är ett program för god tandhygien, en som du börjar tidigt och träna konsekvent genom hela livet. En fullständig rengöring med en tandborste och tandtråd bör ta tre till fem minuter. Tandtråd innan du borstar tillåter dig att rensa bort den lösgjorda matrester och bakterier.

Se din tandläkare eller tandhygienist regelbundet för professionell rengöring, vanligtvis varje sex till 12 månader. Om du har riskfaktorer som ökar din chans att utveckla gingivit, kan du behöva professionell tandrengöring oftare.

Mer om gingivit

1

)