Hälsoeffekterna av bergsklättring

Bergsklättring brukade betraktas förbehållet adrenalin junkies, men under senare år har brutit sig in i mainstream.

Ett växande antal människor som söker nya upplevelser och naturupplevelser har varit att få en smak för klippa klättra centra runt om i landet.

Den brittiska bergs rådet (BMC) uppskattar att det finns cirka 5 miljoner besök på klätterväggar varje år i Storbritannien.

Ta reda på om klättring unika fysiska och mental utmaning, hur du kommer igång och livskunskap den ger.

Vad är bergsklättring?

Bergsklättring användes ursprungligen av erfarna klättrare att öva färdigheter som behövs för skalning svåra delar av ett berg. På 1980-talet hade det utvecklats till ett globalt populär fritidssysselsättning i sin egen rätt, praktiseras inomhus och utomhus med många variationer såsom

Nästan vem som helst kan klippa klättra. På nybörjarnivå, vänder det för människor i alla åldrar, fitness nivåer och förmågor, inklusive psykiska och fysiska funktionshinder. Det finns kurser för barn så unga som fem och det är inte ovanligt att se människor klättra väl in i deras 80s.

Trots sin image som en atletisk sport, behöver du inte vara super-fit till rock klättra. Bra teknik är viktigare än fysisk styrka, men ju mer du klättrar desto starkare och fi tter du kommer att bli. Bra fotarbete, kropp positionering och problemlösning får du upp många fler klättrar än bara råstyrka. Många klättring centra har specialist instruktörer som har erfarenhet av rehabilitering och arbetar med alla typer av fysiska och psykiska funktionshinder.

Klättring använder massor av muskelgrupper, både i den övre och nedre delen av kroppen. Ryggen, buk- och benmusklerna alla får utövas liksom din fi fingrar, axlar och armar. Regelbunden klättring kan förbättra uthållighet samt muskelstyrka. Dessutom all gående och sträcker sig håller förbättrar flexibilitet och smidighet.

Varje klättring vägen är som ett pussel, som kräver tålamod, planering och analys för att slutföra. Nybörjare kommer typiskt träna sin uppstigning som de går upp, men med erfarenhet de lär sig att visualisera sin klättra och upptäcka svåra sektioner innan deras första grepp.

Med tiden kan regelbunden bergsklättring bidra till att utveckla koncentration, beslutsamhet och problemlösningsförmåga. Som ni förbättra, kommer du naturligtvis vill driva själv vidare och försöka hårdare klättrar eller klättra utomhus.

Vem kan göra bergsklättring?

Mängden mål du kan ställa dig själv är gränslös. Inställning själv mål och uppfylla dem ger dig en stor känsla av prestation, vilket i sin tur kan hjälpa till att bygga vardags självförtroende.

Även på en nivå bergsklättring är en individuell strävan, har det också en mycket social komponent eftersom du aldrig ensam (eller inte vara). Du kommer antingen att klättra med en grupp vänner, skolkamrater, kollegor eller familj. Du tenderar att utveckla starka vänskapsband med din klättring partner på grund av graden av förtroende inblandade och genom att dela utmaningar och upplevelser.

Anekdotiska bevis tyder på klättring fungerar bra för personer med dyspraxi (en utvecklingssamordnings Disorder) eftersom miljön är stabil (speciellt om du använder en utsedd klättervägg) och den enskilde har bara tänka på hur man ska gå sig i förhållande till miljön.

Den Dyspraxia Foundation säger att människor med dyspraxi har ofta svårt att planera sina rörelser, vilket gör det svårt när de måste ta emot en föränderlig miljö samt organisera sig, till exempel i lagsporter som fotboll.

Klättring är bra för att bygga övre extremiteterna styrka och stabilitet, något som vissa personer med dyspraxi ofta saknar och som påverkar funktionella finmotorik som att använda bestick, handskrift och så vidare. Bergsklättring kan göras när det passar den enskilde, i stället för att passa in med andra gruppmedlemmar. Detta kan vara användbart som vissa människor med dyspraxi få mycket trött mot slutet av dagen eller veckan på grund av den fysiska ansträngningen de lägger på att få igenom sin dag.

Vilka muskler fungerat?

Klättring är också en social aktivitet eftersom den måste göras i par. Detta kan vara bra för personer med dyspraxi som får kämpa för att kommunicera och vara sällskaplig i en större grupp på grund av deras fysiska svårigheter och för vissa människor, långsam bearbetningshastighet och kommunikationssvårigheter.

Bevis visar att fysisk aktivitet av något slag kan hjälpa människor med depression. Vissa forskare tror att vara aktiv kan bidra till att förbättra välbefinnandet eftersom det leder till en känsla av ökad självkänsla, självkontroll och förmåga att stiga till en utmaning.

Det är verkligen upplevelsen av Jake McManus, 41, som har lidit av depression hela sitt liv. Han säger bergsklättring har hjälpt honom att bättre hantera hans tillstånd och att leva ett nästan normalt liv.

“När du är på en stigning, du är i nuet, du helt fokuserad på uppgiften, och ditt sinne är fri från alla andra tankar”, säger Jake. “Det är en underbar flykt.” Bortsett från den känsla av prestation han får från klättring, har sporten också lärt honom att inte rädd för att misslyckas. “I klättring, är fel väg att förbättras”, säger han. “Med min depression, fanns dagar jag fruktade att lämna huset.”

Klättring har skapat en ny dynamik för Jake, som involverar stark vänskap, äventyr och resor, sund livsstil och positivt tänkande. På ett sätt har klättring blir Jake rock, en solid grund som han har byggt om sitt liv. Han har satt upp klättra ut för att dela sin resa och hjälpa andra få utomhus och “klättra ut” sina problem.

“Det är naturligt att vara rädd för höjder”, säger Tina Gardner av BMC. “Instinkt berättar att falla från en hög plats kommer att göra ont. Respekterar den rädslan håller dig vid liv. “Hon säger att granska alla försiktighetsåtgärder innan klättring är ett bra sätt att lugna en nervös klättrare, till exempel kontrollera deras knut är korrekt knuten. Gardner säger mer du klättrar, desto mer säker på din egen förmåga kommer du att bli. “Du vill inte förlora den rädslan helt”, säger hon. “Under tiden, klättrare lär helt enkelt att hantera det.”

Klättring kan vara lika säker eller riskfyllt som du vill. Det finns olika stilar och nivåer – det handlar om val och erfarenhet. Du är mycket osannolikt att få skadade klättring på en innervägg med någon som håller klätterrep under dig.

Vilka färdigheter utvecklas?

Tyska forskare fann att klättra hade en lägre skada incidens än många vanliga sporter som basket, segling eller fotboll. Inomhus klättring hade minst antal skador per 1000 timmar för deltagande jämfört med alla de sporter som studerats i 2010 års studie publicerad i Journal of Sports Medicine.

Vanligtvis människor får sin första smak av bergsklättring på en klättervägg inomhus genom att märka tillsammans med en partner som redan i klättring. Många sjukhus kör inledande klättring sessioner för olika åldersgrupper, med all utrustning, inklusive klätterskor och en sele. Du kan en hitta en vägg nära dig på BMC webbplats.

Gå med i en klätterklubb är en annan vanlig väg in och har fördelen att ge dig en pool av potentiella klättring partner. Du kan också använda climbbuddy att hitta en klättring partner eller träffa andra klättrare nära dig.

Vid något tillfälle, kanske du vill uppleva klättra utomhus och få tag på verkliga sten eller klippa. BMC: s Klättring Utanför häfte (PDF, 2,1Mb) är skriven för klättrare “kliva ut” för första gången. Om du vill starta utomhus, kan du hyra en utomhus klättring instruktör.

För en nybörjarguide till bergsklättring, hämta Ungdomar: klättring, bergsvandring och bergsklättring från BMC webbplats.

Att klättra på en innervägg, är allt du behöver klätterskor (även om vissa centra låta tränare) och bekväma, unrestrictive kläder. Teknisk utrustning, inklusive klätterskor, kan oftast hyras på plats. Som ni framsteg du förmodligen vill att din egen klätterskor, sele, krita väska, Belay enhet och karbin. Få tips från en expert innan du går på en shoppingrunda.

19/09 /

19/09 /

Bergsklättring och dyspraxi

Bergsklättring och mental hälsa

Fitness Studio video pass gör det möjligt att få plats gratis i bekvämligheten av ditt eget hem

Ta reda på vilka sport du är bäst lämpade för denna korta psykologiska och lämplighetsprov

Riktlinjer för fysisk aktivitet för vuxna i åldern 19-64, för allmän hälsa och fitness

Vad händer om jag är rädd för höjder?

Är bergsklättring säker?

Hur kommer jag igång i bergsklättring?

Vilken utrustning behöver jag?

Fitness Studio

Vad är din sport?

Riktlinjer för fysisk aktivitet för vuxna