Hälsosam kost för tonåringar

Som tonåring, din kropp går igenom många fysiska förändringar – förändringar som måste stödjas av en sund och balanserad kost.

Genom att äta en varierad och balanserad kost som visas i Eatwell Guide, bör du kunna få all den energi och näringsämnen du behöver från mat och dryck du konsumerar, vilket gör att din kropp att växa och utvecklas ordentligt. Några viktiga näringsämnen för att vara medveten om är

Äta hälso behöver inte betyda att ge upp dina favoriträtter. Det betyder helt enkelt att äta en varierad kost och skära ner på mat och dryck som innehåller mycket fett och socker, såsom sockrade läsk, chips, kakor och choklad. Dessa livsmedel bör ätas mer sällan och i mindre mängder.

Om du tittar på din vikt, är en hälsosam och balanserad kost är vägen att gå. Bantning, hoppar över frukosten eller svälta sig själv inte fungerar.

Här är några tips som hjälper dig att äta mer hälsosamt

Hoppa över måltider kommer inte att hjälpa dig gå ner i vikt och är inte bra för dig, eftersom du kan gå miste om viktiga näringsämnen. Med frukost hjälper dig att få några av de vitaminer och mineraler du behöver för en god hälsa. Prova våra hälsosam frukost idéer.

Frukt och grönsaker är bra källor till många av de vitaminer och mineraler din kropp behöver under tonåren. Sikta på att äta minst fem portioner av en mängd frukt och grönsaker varje dag. Ta reda på vad som räknas som 5 per dag.

Skär ner på mat och dryck med hög fett-, socker och salt, såsom sötsaker, chokladkakor, kakor, kex, söta läskedrycker och chips, som innehåller mycket kalorier (energi). Konsumerar för många kalorier kan leda till viktökning och bli överviktiga. Få tips om att äta mindre socker, fett och salt.

Sikta på att dricka sex till åtta glas vätska om dagen – vatten och fettsnål mjölk är alla hälsosamma val. Även osötad fruktjuice är sött, så försök att dricka mer än ett glas (ca 150 ml) av fruktjuice eller smoothie varje dag.

Om du ofta känner nedgånget, kan du vara låg på järn. Tonårsflickor är särskilt utsatta eftersom de förlorar järn under sin period. Försök att få din järn från en mängd olika livsmedel. Några bra källor är rött kött, frukostflingor berikade med järn, och bröd. Läs mer i järnbrist.

Top dieter översyn för

Vitamin D hjälper till att hålla ben och tänder friska. Vi får de flesta av våra D-vitamin från solen, men det finns även i vissa livsmedel. Ta reda på mer om att få D-vitamin

Kalcium hjälper till att bygga starka ben och tänder. Bra källor till kalcium är mjölk och andra mejeriprodukter, och gröna bladgrönsaker. Ta reda på mer om kalcium.

Dieter som lovar snabb viktminskning är ofta inte näringsmässigt balanserad, vilket innebär att du kan gå miste om viktiga vitaminer och mineraler. De tenderar också att fokusera på kortsiktiga resultat, så du hamna sätta vikten tillbaka på. Få tips om att förlora vikt på ett hälsosamt sätt.

Har ätit gör du känner dig orolig, skyldig eller upprörd? En ätstörning är allvarlig och är inte något du bör ta itu med på egen hand. Prata om det med någon du litar på. Läs mer i ätstörningar förklaras.

06/02 /

Ätstörningar förklarade

06/02 /

Hitta en viktminskning plan som passar dig med vår granskning av de mest populära dieter

Fakta om ätstörningar, inklusive vad de är, vem som påverkas av dem, och vad man ska göra

Tror du att du kan vara underviktig? Läs dessa tips om gå upp i vikt hälsosamt

Ta reda på hur man ska uppnå en hälsosam, näringsrik kost för att hjälpa dig att se och känna ditt bästa

Undervikt tonåring flickor

Läs om teen flicka hälsofrågor, däribland hälsosam kost, hudproblem och ha sex för första gången

Förvandlas till en soffpotatis? Vill sanningen om droger och säkrare sex? Ta reda på hur du kan skaffa dig sorterade

Mat och kost

Tonåring flickor 15-18

Teen pojkar 15-18