hantera kronisk smärta – att hitta tid och utrymme för dig själv

Smärtlindring Trender

När smärta och trötthet som i, inte vara rädd för att säga “nej”. Du behöver inte acceptera varje begäran om din tid. Lär dig att prioritera din tid så att du kan fokusera på mår bättre.

Du har bara så mycket energi, så att inte slösa tid på onödiga aktiviteter – särskilt när du inte mår bra. Prioritera din dag med dessa tips

* Gör bara saker som måste göras samma dag.

* Fråga dig själv, “Kan någon annan göra det?” Om så är fallet, be om hjälp.

* Schema motion och vila på samma sätt som alla andra möte.

Smärta är inte alltid självklart. När du gör illa och behöver hjälp från familj eller vänner, be om det. Förvänta dig inte att folk automatiskt vet vad du behöver. Försök också att vara ärliga och öppna när du känner dig arg, frustrerad, eller överväldigad av din smärta. Om detta inte är lätt för dig, kan en kvalificerad terapeut hjälpa dig att arbeta på sätt att kommunicera.

Stress kan göra din smärta mår sämre och göra det svårt att sova bra. Tänk på hur du kan få kontroll över de stressfaktorer i ditt liv

* Fråga din arbetsgivare om flextid eller arbetar hemifrån.

* Låt någon annan göra det! Be om hjälp från familj och vänner.

* Låt dig undan. Så ditt hus är inte helt ren eller din familj åt resterna denna vecka. Det är viktigare att dina nära och kära som du känner bättre.

Vid tiden du har deltagit i alla andra skyldigheter i ditt liv, det finns inte mycket tid kvar. Mejsla ut lite av den tiden att göra åtminstone en sak för dig. Få en massage, läsa en god bok, bada i ett varmt bad, tillbringa tid med familj eller vänner, eller bara ta en tupplur. Sätt denna gång på ditt schema, precis som du gör med andra ansvar.

Du lära sig att acceptera det faktum att du inte kan göra allt du en gång kunde. Nu kan du hjälpa din arbetsgivare att förstå det också. Överväga att berätta din chef om ditt tillstånd, och be om hjälp att balansera din arbetsbörda så att du inte känner överarbetad och uttröttade. Fråga om alternativ såsom omformande din arbetsdag, schemaläggning i extra viloperioder, eller arbetar hemifrån.

Inse att du inte kan hålla ditt hus mousserande rena på egen hand. Be familjemedlemmarna chip in och hjälpa. Gör ett schema så att alla vet vad de behöver göra. Om du inte kan få hjälp med städning, åtminstone bryta upp varje hushållning uppgift i mindre segment så det är hanterbart. Ta pauser mellan uppgifter så att du inte överdriva det och trötta ut sig.

Det är väl bra att sätta dina egna behov först. Tycker inte illa om du ibland måste avbryta planer eller missar en viktig händelse. Förklara ditt tillstånd till din familj och vänner innan du åta sig att göra något, och låt dem veta att du kan behöva backa ur i sista minuten om du har en dålig smärta dag.

Att ta hand om en äldre eller sjuk familjemedlem eller vän är en underbar, osjälvisk gest. Men om du inte tar hand om dig själv först, ta hand om en annan kan snabbt tömma din tid och energi. Se till att lämna tillräckligt med tid att vila, koppla av, och följ läkarens föreskrivna behandlingar. Om du gör vad du behöver för att hantera dina egna symptom först, sedan kommer du att vara mer kunna hjälpa andra.

Ibland kan du behöva påminna dina vänner och familj hur du känner och varför det är svårt för dig att göra vissa uppgifter på några dagar. Fibromyalgi kallas ofta en “osynlig sjuka,” eftersom andra människor inte kan se din smärta och trötthet, även när du har en signalljus. Be om deras förståelse och deras hjälp.