håravfall behandlingar och läkemedel

Håravfall kan påverka bara din hårbotten eller hela kroppen. Det kan vara ett resultat av ärftlighet, hormonella förändringar, medicinska tillstånd eller mediciner. Någon – män, kvinnor och barn – kan drabbas av håravfall.

Skallighet hänvisar ofta till överdriven håravfall från hårbotten. Ärftligt håravfall med åldern är den vanligaste orsaken till skallighet. En del människor föredrar att låta sin skallighet ha sin gång obehandlade och synliga igen. Andra kan täcka upp det med frisyrer, smink, hattar och halsdukar. Och ytterligare andra väljer en av de behandlingar som är tillgängliga för att förhindra ytterligare håravfall och för att återställa tillväxten.

Innan du söker håravfall behandling, prata med din läkare om orsaken till håravfall och de bästa behandlingsalternativen.

Håravfall kan visas på många olika sätt, beroende på vad som orsakar den. Det kan komma plötsligt eller gradvis och påverkar bara din hårbotten eller hela kroppen. Vissa typer av håravfall är tillfällig, och andra är permanenta.

Tecken och symptom på håravfall kan omfatta

När ska en läkare

Se din läkare om ditt barn eller om du är bekymrad av håravfall och vill fortsätta behandlingen. Också tala med din läkare om du märker plötsligt eller fläckvis håravfall eller mer än vanligt håravfall när kamma eller tvätta eller ditt barns hår. Plötsligt håravfall kan signalera en underliggande sjukdom som kräver behandling.

Släkthistoria (ärftlighet)

De flesta människor kasta normalt 50 till 100 hårstrån per dag. Detta brukar inte orsaka märkbara förtunning av håret på huvudet, eftersom nytt hår växer samtidigt. Håravfall uppstår när denna cykel av hårväxt och utsöndring avbryts eller när hårsäcken förstörs och ersätts med ärrvävnad.

Den exakta orsaken till håravfall kanske inte helt klarlagt, men det är oftast relaterade till en eller flera av följande faktorer

Den vanligaste orsaken till håravfall är ett ärftligt tillstånd som kallas manligt håravfall eller kvinnligt håravfall. Det sker oftast gradvis och i förutsägbara mönster – en vikande hårfäste och kala fläckar hos män och håravfall hos kvinnor.

Ärftlighet påverkar också den ålder då du börjar tappa hår, graden av håravfall och omfattningen av skallighet. Håravfall är vanligast hos män och kan börja så tidigt som puberteten. Denna typ av håravfall kan innebära både håravfall och miniatyrisering (hår blir mjukt, fint och kort).

Hormonella förändringar och medicinska tillstånd

En mängd olika förhållanden kan orsaka håravfall, inklusive

Håravfall kan orsakas av läkemedel som används för cancer, artrit, depression, hjärtproblem, högt blodtryck och födelsekontroll. Intag av för mycket vitamin A kan orsaka håravfall också.

Håravfall kan också vara resultatet av

Ett antal faktorer kan öka risken för håravfall, inklusive

Du är sannolikt att först ta med oro att uppmärksamma din husläkare. Han eller hon kan hänvisa dig till en läkare som är specialiserad på behandling av hudproblem (hudläkare).

mediciner

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. För håravfall, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Innan en diagnos, kommer din läkare sannolikt ge dig en fysisk undersökning och fråga om din sjukdomshistoria och familjens historia. Han eller hon kan också utföra tester, såsom följande

Effektiva behandlingar för vissa typer av håravfall är tillgängliga. Men en del håravfall är permanent. Med vissa villkor, såsom ojämn alopeci kan håret regrow utan behandling inom ett år.

Behandlingar för håravfall är läkemedel, kirurgi, laserterapi och peruker eller löshår. Din läkare kan föreslå en kombination av dessa metoder för att få de bästa resultaten.

Målen med behandlingen är att främja hårväxt, långsam håravfall eller dölja håravfall.

Andra orsaker till håravfall

Om ditt håravfall orsakas av en underliggande sjukdom, kommer behandlingen för denna sjukdom vara nödvändigt. Detta kan inkludera läkemedel för att minska inflammation och undertrycka immunförsvaret, såsom prednison. Om en viss medicin som orsakar håravfall, kan din läkare råda dig att sluta använda den i minst tre månader.

Läkemedel finns tillgängliga för behandling av håravfall. Två läkemedel som godkänts av Food and Drug Administration (FDA) för behandling av håravfall är

Vad kan du göra

Minoxidil (Rogaine). Minoxidil är en over-the-counter vätska eller skum som du gnida in hårbotten två gånger om dagen för att växa hår och för att förhindra ytterligare håravfall. Den kan användas av män och kvinnor. Med denna behandling, vissa människor upplever håråterväxt, en långsammare håravfall eller båda. Effekten toppar vid 16 veckor och du måste hålla tillämpning av medicinering för att behålla fördelar.

Möjliga biverkningar är irritation i hårbotten, oönskad hårväxt på den intilliggande huden i ansiktet och händerna, och snabb hjärtfrekvens (takykardi).

Finasterid (Propecia). Detta receptbelagda läkemedel är endast tillgänglig för män. Det har tagit dagligen i tablettform. Många män som tar finasterid upplever en uppbromsning av håravfall, och en del kan visa någon ny hårväxt. Du måste fortsätta att ta den för att behålla fördelar.

Sällsynta biverkningar av finasterid inkluderar minskad sexlust och sexuell funktion och en ökad risk för prostatacancer. Kvinnor som är eller kan vara gravid behovet av att undvika att röra krossade eller brutna tabletter.

I den vanligaste typen av permanent håravfall, är endast den övre delen av huvudet påverkas. Hårtransplantation eller återställande kirurgi kan göra det mesta av håret du har kvar.

Under denna procedur tar bort din kirurg små pluggar av hud, var och en innehållande några hårstrån, från baksidan eller sidorna av hårbotten. Han eller hon implantat sedan pluggarna i kala delar av hårbotten. Du kan bli ombedd att ta en håravfall medicinering före och efter operation för att förbättra resultaten.

Vad du kan förvänta från din läkare

Kirurgiska förfaranden för att behandla skallighet är dyra och kan vara smärtsamma. Möjliga risker inkluderar infektion och ärrbildning.

Du kanske vill prova en peruk eller en peruk som ett alternativ till medicinsk behandling eller om du inte svarar på behandling. Den kan användas för att täcka antingen permanent eller tillfälligt håravfall. Kvalitet, naturtrogna peruker och löshår finns.

Om ditt håravfall beror på ett medicinskt tillstånd, kan kostnaden för en peruk täckas av försäkringar. Du behöver ett recept för peruk från din läkare.

Om du annars välnärda, med näringstillskott har inte visat sig vara till hjälp.

Medicin

Kirurgi

Vissa studier rapporterar att fläckvis håravfall som orsakas av alopecia areata kan få hjälp av lavendelolja i kombination med oljor från timjan, rosmarin och cederträ. Det krävs ytterligare studier.

Peruker och löshår

Dessa tips kan hjälpa dig att undvika förebyggas typer av håravfall

Besök din läkare