håravfall symptom

Håravfall kan påverka bara din hårbotten eller hela kroppen. Det kan vara ett resultat av ärftlighet, hormonella förändringar, medicinska tillstånd eller mediciner. Någon – män, kvinnor och barn – kan drabbas av håravfall.

Skallighet hänvisar ofta till överdriven håravfall från hårbotten. Ärftligt håravfall med åldern är den vanligaste orsaken till skallighet. En del människor föredrar att låta sin skallighet ha sin gång obehandlade och synliga igen. Andra kan täcka upp det med frisyrer, smink, hattar och halsdukar. Och ytterligare andra väljer en av de behandlingar som är tillgängliga för att förhindra ytterligare håravfall och för att återställa tillväxten.

Gradvis gallring på toppen av huvudet. Detta är den vanligaste typen av håravfall, som påverkar både män och kvinnor när de blir äldre. Hos män börjar håret ofta att avta från pannan i en linje som liknar bokstaven M. Kvinnor behålla typiskt hårfästet på pannan, men har en breddning av den del i håret,. Cirkulär eller ojämna kala fläckar. Vissa människor upplever släta, myntstora kala fläckar. Denna typ av håravfall drabbar oftast bara hårbotten, men det ibland förekommer också i skägg eller ögonbryn. I vissa fall kan huden bli kliande eller smärtsamma innan håret faller ut,. Plötslig uppluckring av hår. En fysisk eller känslomässig chock kan orsaka hår för att lossa. Nävar hår kan komma ut när kamma eller tvätta håret eller ens efter försiktig rycka. Denna typ av håravfall orsakar oftast övergripande hår gallring och inte kala fläckar,. Helkroppssolarium håravfall. Vissa tillstånd och medicinska behandlingar, såsom kemoterapi mot cancer, kan resultera i förlust av hår över hela kroppen. Håret växer oftast tillbaka,. Lappar av skalning som sprids över hårbotten. Detta är ett tecken på ringorm. Det kan åtföljas av trasiga hår, rodnad, svullnad och ibland sipprar.

När ska en läkare

Innan du söker håravfall behandling, prata med din läkare om orsaken till håravfall och de bästa behandlingsalternativen.

Släkthistoria (ärftlighet)

Håravfall kan visas på många olika sätt, beroende på vad som orsakar den. Det kan komma plötsligt eller gradvis och påverkar bara din hårbotten eller hela kroppen. Vissa typer av håravfall är tillfällig, och andra är permanenta.

Hormonella förändringar och medicinska tillstånd

Tecken och symptom på håravfall kan omfatta

mediciner

Se din läkare om ditt barn eller om du är bekymrad av håravfall och vill fortsätta behandlingen. Också tala med din läkare om du märker plötsligt eller fläckvis håravfall eller mer än vanligt håravfall när kamma eller tvätta eller ditt barns hår. Plötsligt håravfall kan signalera en underliggande sjukdom som kräver behandling.

De flesta människor kasta normalt 50 till 100 hårstrån per dag. Detta brukar inte orsaka märkbara förtunning av håret på huvudet, eftersom nytt hår växer samtidigt. Håravfall uppstår när denna cykel av hårväxt och utsöndring avbryts eller när hårsäcken förstörs och ersätts med ärrvävnad.

Den exakta orsaken till håravfall kanske inte helt klarlagt, men det är oftast relaterade till en eller flera av följande faktorer

Den vanligaste orsaken till håravfall är ett ärftligt tillstånd som kallas manligt håravfall eller kvinnligt håravfall. Det sker oftast gradvis och i förutsägbara mönster – en vikande hårfäste och kala fläckar hos män och håravfall hos kvinnor.

Andra orsaker till håravfall

Ärftlighet påverkar också den ålder då du börjar tappa hår, graden av håravfall och omfattningen av skallighet. Håravfall är vanligast hos män och kan börja så tidigt som puberteten. Denna typ av håravfall kan innebära både håravfall och miniatyrisering (hår blir mjukt, fint och kort).

Vad kan du göra

Vad du kan förvänta från din läkare

En mängd olika förhållanden kan orsaka håravfall, inklusive

Håravfall kan orsakas av läkemedel som används för cancer, artrit, depression, hjärtproblem, högt blodtryck och födelsekontroll. Intag av för mycket vitamin A kan orsaka håravfall också.

Håravfall kan också vara resultatet av

Ett antal faktorer kan öka risken för håravfall, inklusive

Du är sannolikt att först ta med oro att uppmärksamma din husläkare. Han eller hon kan hänvisa dig till en läkare som är specialiserad på behandling av hudproblem (hudläkare).

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. För håravfall, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Innan en diagnos, kommer din läkare sannolikt ge dig en fysisk undersökning och fråga om din sjukdomshistoria och familjens historia. Han eller hon kan också utföra tester, såsom följande

Effektiva behandlingar för vissa typer av håravfall är tillgängliga. Men en del håravfall är permanent. Med vissa villkor, såsom ojämn alopeci kan håret regrow utan behandling inom ett år.

Medicin

Behandlingar för håravfall är läkemedel, kirurgi, laserterapi och peruker eller löshår. Din läkare kan föreslå en kombination av dessa metoder för att få de bästa resultaten.

Målen med behandlingen är att främja hårväxt, långsam håravfall eller dölja håravfall.

Om ditt håravfall orsakas av en underliggande sjukdom, kommer behandlingen för denna sjukdom vara nödvändigt. Detta kan inkludera läkemedel för att minska inflammation och undertrycka immunförsvaret, såsom prednison. Om en viss medicin som orsakar håravfall, kan din läkare råda dig att sluta använda den i minst tre månader.

Läkemedel finns tillgängliga för behandling av håravfall. Två läkemedel som godkänts av Food and Drug Administration (FDA) för behandling av håravfall är

Minoxidil (Rogaine). Minoxidil är en over-the-counter vätska eller skum som du gnida in hårbotten två gånger om dagen för att växa hår och för att förhindra ytterligare håravfall. Den kan användas av män och kvinnor. Med denna behandling, vissa människor upplever håråterväxt, en långsammare håravfall eller båda. Effekten toppar vid 16 veckor och du måste hålla tillämpning av medicinering för att behålla fördelar.

Möjliga biverkningar är irritation i hårbotten, oönskad hårväxt på den intilliggande huden i ansiktet och händerna, och snabb hjärtfrekvens (takykardi).

Finasterid (Propecia). Detta receptbelagda läkemedel är endast tillgänglig för män. Det har tagit dagligen i tablettform. Många män som tar finasterid upplever en uppbromsning av håravfall, och en del kan visa någon ny hårväxt. Du måste fortsätta att ta den för att behålla fördelar.

Sällsynta biverkningar av finasterid inkluderar minskad sexlust och sexuell funktion och en ökad risk för prostatacancer. Kvinnor som är eller kan vara gravid behovet av att undvika att röra krossade eller brutna tabletter.

Släkthistoria (ärftlighet), hormonella förändringar, Medicinska tillstånd; Läkemedel

Hormonella förändringar. Hormonella förändringar och obalans kan orsaka tillfälligt håravfall. Detta kan bero på graviditet, förlossning eller uppkomsten av klimakteriet. Hormonnivåer påverkas också av sköldkörteln, så sköldkörtelproblem kan orsaka håravfall,. Fläckvis håravfall. Denna typ av nonscarring håravfall kallas alopecia areata (al-o-Pee-hon-uh ar-e-A-tuh). Det inträffar när kroppens immunförsvar angriper hårsäckarna – orsakar plötslig håravfall som lämnar släta, rundade kala fläckar på huden, hårbotten infektioner.. Infektioner, såsom ringorm, kan invadera hår och hud av din hårbotten, vilket leder till fjällande fläckar och håravfall. När infektioner behandlas, hår växer i allmänhet tillbaka,. Andra hudsjukdomar. Sjukdomar som orsakar ärrbildning alopeci kan resultera i permanent förlust på den ärrade områden. Dessa villkor inkluderar lichen planus, vissa typer av lupus och sarkoidos;. Hår-dra sjukdom. Detta tillstånd, även kallad trichotillomania (trik-o-til-o-MAJ-nee-uh), får människor att ha en oemotståndlig lust att dra ut sitt hår, oavsett om det är från hårbotten, ögonbrynen eller andra delar av kroppen.

Strålbehandling till huvudet. Håret får inte växa tillbaka på samma sätt som det var förut,. En utlösande händelse. Många människor upplever en allmän gallring av hår flera månader efter en fysisk eller känslomässig chock. Denna typ av håravfall är tillfällig. Exempel på utlösande händelser inkluderar plötslig eller överdriven viktminskning, hög feber, kirurgi, eller ett dödsfall i familjen,. Vissa frisyrer och behandlingar. Överdriven hårstyling eller frisyrer som drar håret tight, såsom flätor eller rastaflätor, kan orsaka dragkraft alopeci. Varm olja hår behandlingar och permanenter kan orsaka inflammation i hårsäckarna som leder till håravfall. Om ärrbildning inträffar kan håravfall vara permanent.

I den vanligaste typen av permanent håravfall, är endast den övre delen av huvudet påverkas. Hårtransplantation eller återställande kirurgi kan göra det mesta av håret du har kvar.

Under denna procedur tar bort din kirurg små pluggar av hud, var och en innehållande några hårstrån, från baksidan eller sidorna av hårbotten. Han eller hon implantat sedan pluggarna i kala delar av hårbotten. Du kan bli ombedd att ta en håravfall medicinering före och efter operation för att förbättra resultaten.

Kirurgiska förfaranden för att behandla skallighet är dyra och kan vara smärtsamma. Möjliga risker inkluderar infektion och ärrbildning.

Du kanske vill prova en peruk eller en peruk som ett alternativ till medicinsk behandling eller om du inte svarar på behandling. Den kan användas för att täcka antingen permanent eller tillfälligt håravfall. Kvalitet, naturtrogna peruker och löshår finns.

Om ditt håravfall beror på ett medicinskt tillstånd, kan kostnaden för en peruk täckas av försäkringar. Du behöver ett recept för peruk från din läkare.

Om du annars välnärda, med näringstillskott har inte visat sig vara till hjälp.

Vissa studier rapporterar att fläckvis håravfall som orsakas av alopecia areata kan få hjälp av lavendelolja i kombination med oljor från timjan, rosmarin och cederträ. Det krävs ytterligare studier.

Dessa tips kan hjälpa dig att undvika förebyggas typer av håravfall

Besök din läkare

Kirurgi

Peruker och löshår

Familjehistoria, ålder, dålig kost, vissa sjukdomstillstånd, såsom diabetes och lupus, stress

Lista nyckel personlig information, inklusive betydande påkänningar eller senaste ändringarna liv,. Gör en lista över alla mediciner, vitaminer och kosttillskott som du tar,. Lista frågor att ställa din läkare.

Vad är sannolikt orsakar mina symptom eller tillstånd;? Finns det andra möjliga orsaker till mina symptom eller tillstånd;? Vilka typer av tester behöver jag;? Är mitt tillstånd sannolikt tillfällig eller kronisk, Vad är det bästa tillvägagångssättet,? Will mitt hår växa ut igen? Hur lång tid tar det,? Finns det några begränsningar som jag måste följa,? Ska jag träffa en specialist? Vad kommer att kostnads ​​och kommer min försäkring täcker ser en specialist,? Finns det en generisk alternativ till medicinen du förskrivning mig;? Har du några broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig hem, Vad webbplatser rekommenderar ni?

När började du först börjar uppleva håravfall,? Har ditt håravfall varit kontinuerlig eller tillfällig,? Har du märkt dålig hårväxt? hår brott? håravfall;? Har ditt håravfall varit ojämna eller totalt,? Har du haft ett liknande problem i det förflutna,? Har någon i din närmaste familj upplevt håravfall,? Vilka mediciner eller kosttillskott tar du regelbundet, Vad, om något verkar för att förbättra din håravfall, Vad, om något, verkar förvärra ditt håravfall?

Blodprov. Detta kan bidra till att avslöja sjukdomstillstånd i samband med håravfall, såsom sköldkörtelsjukdom,. Dra test. Läkaren drar försiktigt flera dussin hår att se hur många kommer ut. Detta bidrar till att avgöra i vilket skede av kasta processen,. Hårbotten biopsi. Läkaren skrapar prover från huden eller från några hårstrån plockade från hårbotten att undersöka hårrötterna. Detta kan bidra till att avgöra om en infektion som orsakar håravfall,. Ljusmikroskopi. Läkaren använder ett särskilt instrument för att undersöka hår klippta till sina baser. Mikroskopi hjälper avslöja eventuella störningar i hårstrået.

Minoxidil (Rogaine). Minoxidil är en over-the-counter vätska eller skum som du gnida in hårbotten två gånger om dagen för att växa hår och för att förhindra ytterligare håravfall. Den kan användas av män och kvinnor. Med denna behandling, vissa människor upplever håråterväxt, en långsammare håravfall eller båda. Effekttoppar vid 16 veckor och du måste hålla tillämpning av medicin för att behålla fördelar,. Möjliga biverkningar är irritation i hårbotten, oönskad hårväxt på den intilliggande huden i ansiktet och händerna, och snabb hjärtfrekvens (takykardi) .; Finasterid ( Propecia). Detta receptbelagda läkemedel är endast tillgänglig för män. Det har tagit dagligen i tablettform. Många män som tar finasterid upplever en uppbromsning av håravfall, och en del kan visa någon ny hårväxt. Du måste fortsätta att ta den för att behålla fördelar,. Sällsynta biverkningar av finasterid inkluderar minskad sexlust och sexuell funktion och en ökad risk för prostatacancer. Kvinnor som är eller kan vara gravid behovet av att undvika att röra krossade eller brutna tabletter.

Ät en näringsriktig kost,. Undvik åtsittande frisyrer, såsom flätor, bullar eller hästsvansar,. Undvik tvångs vrida, gnugga eller dra ditt hår,. Behandla håret försiktigt vid tvätt och borstning. Ett brett tandad kam kan bidra till att förhindra att dra ut håret,. Undvik hårda behandlingar såsom varma valsar, locktänger, het olja behandlingar och permanenter.