Hashimotos sjukdom

Hashimotos sjukdom är ett tillstånd där immunförsvaret angriper din sköldkörtel, en liten körtel vid basen av halsen nedanför struphuvudet. Sköldkörteln är en del av endokrina systemet, som producerar hormoner som samordnar många av kroppens aktiviteter.

Den resulterande inflammation från Hashimotos sjukdom, även känd som kronisk lymfatisk tyreoidit, leder ofta till en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos). Hashimotos sjukdom är den vanligaste orsaken till hypotyreos i USA. Det drabbar främst medelålders kvinnor, men också kan förekomma hos män och kvinnor i alla åldrar och barn.

Läkare testa din sköldkörtelfunktion för att upptäcka Hashimotos sjukdom. Behandling av Hashimotos sjukdom med sköldkörtelhormon ersättning är oftast enkel och effektiv.

Du kanske inte märker tecken eller symptom på Hashimotos sjukdom vid första, eller så kan du märka en svullnad på framsidan av halsen (struma). Hashimotos sjukdom fortskrider normalt långsamt under åren och orsakar kronisk sköldkörtelskador, vilket leder till en nedgång i sköldkörtelhormon i blodet. De tecken och symtom är i huvudsak de som en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos).

Tecken och symptom på hypotyreos inkludera

När ska en läkare

Se din läkare om du utvecklar dessa tecken och symptom

Vad kan du göra

Du måste också se din läkare för återkommande provning av er sköldkörtelfunktion om

Om du har högt blodkolesterol, tala med din läkare om hypotyreos kan vara en orsak.

Och om du får hormonbehandling för hypotyreos orsakas av Hashimotos sjukdom, schema uppföljningsbesök så ofta som din läkare rekommenderar. Inledningsvis är det viktigt att se till att du får rätt dos av medicin. Med tiden, den dos du behöver för att på lämpligt sätt ersätta din sköldkörtelfunktion kan ändras.

Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom där immunsystemet skapar antikroppar som skadar sköldkörteln. Läkare vet inte vad som orsakar immunsystemet att angripa sköldkörteln. Vissa forskare tror att ett virus eller en bakterie kan utlösa svaret, medan andra tror att en genetisk fel kan vara inblandade.

Vad du kan förvänta från din läkare

En kombination av faktorer – bland annat ärftlighet, kön och ålder – kan bestämma din sannolikheten för att utveckla sjukdomen.

Dessa faktorer kan bidra till risken att utveckla Hashimotos sjukdom

Lämnas obehandlad kan en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) som orsakas av Hashimotos sjukdom leda till en rad hälsoproblem

Myxedema (Miks-uh-Dee-muh). Denna sällsynta, livshotande tillstånd kan utvecklas på grund av långtids hypotyreos som ett resultat av obehandlad Hashimotos sjukdom. Dess tecken och symptom inkluderar intensiv kyla intolerans och dåsighet följt av djup letargi och medvetslöshet.

En myxedema koma kan utlösas av lugnande medel, infektion eller annan stress på kroppen. Myxedema kräver omedelbar akut medicinsk behandling.

syntetiska hormoner

Missbildningar. Barn till kvinnor med obehandlad hypotyreos på grund av Hashimotos sjukdom kan ha en högre risk för missbildningar än gör barn till friska mödrar. Läkare har länge känt att dessa barn är mer benägna att intellektuella och utvecklingsproblem. Det kan finnas ett samband mellan hypothyroid graviditeter och medfödda missbildningar, såsom gomspalt.

En anslutning finns också mellan hypothyroid graviditeter och hjärta, hjärna och njurproblem hos spädbarn. Om du planerar att bli gravid eller om du är i början av graviditeten, se till att ha din sköldkörtel nivå kontrolleras.

Du kommer att börja med att se din husläkare eller en allmänläkare. Eller så kan hänvisas till en specialist som kallas en endokrinolog.

Här är lite information för att hjälpa dig att förbereda för mötet och att veta vad man ska förvänta sig av din läkare.

Skapa en lista med frågor så att du kan göra det mesta av din tid med din läkare. För Hashimotos sjukdom, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Tveka inte att ställa andra frågor.

Övervaka doseringen

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, såsom

I allmänhet, kan din läkare testet för Hashimotos sjukdom om du känner alltmer trött eller trög, har torr hud, förstoppning och en hes röst, eller har haft tidigare sköldkörtelproblem eller struma.

Effekter av andra ämnen

Diagnos av Hashimotos sjukdom är baserat på dina symtom och resultaten av blodprov som mäter nivåer av sköldkörtelhormon och tyreoideastimulerande hormon (TSH) som produceras i hypofysen. Dessa kan inkludera

Förr i tiden, läkarna kunde inte upptäcka nedsatt sköldkörtelfunktion (hypotyreos), den viktigaste indikatorn på Hashimotos sjukdom, tills symtomen var ganska avancerad. Men genom att använda den känsliga TSH-testet, kan läkarna diagnostisera sköldkörtelrubbningar mycket tidigare, ofta innan du får symtom.

Eftersom TSH-testet är den bästa screeningtest, kommer din läkare sannolikt kontrollera TSH första och följa med en sköldkörtelhormon testet om det behövs. TSH tester spelar också en viktig roll i hanteringen av hypotyreos. Dessa tester hjälper också läkaren avgöra den rätta dosen av medicin, både initialt och över tid.

Behandling för Hashimotos sjukdom kan omfatta observation och användning av läkemedel. Om det finns inga tecken på hormonbrist, och din sköldkörtel fungerar normalt, kan din läkare föreslå en avvaktande hållning. Om du behöver medicin, är chansen att du behöver det för resten av ditt liv.

Om Hashimotos sjukdom orsakar sköldkörtelhormon brist, kan du behöva ersättningsterapi med sköldkörtelhormon. Detta innebär vanligtvis daglig användning av den syntetiska sköldkörtelhormon levotyroxin (Levoxyl, Synthroid, andra).

Syntetisk levotyroxin är identiskt med tyroxin, den naturliga versionen av detta hormon som bildas i sköldkörteln. Den orala läkemedel åter tillräckliga hormonnivåer och vänder alla symptom på hypotyreos.

Snart efter påbörjad behandling, kommer du att märka att du känner dig mindre trött. Medicineringen också gradvis sänker kolesterolnivåerna förhöjda av sjukdomen och kan vända viktökning.

Behandling med levotyroxin är vanligtvis livslång, men eftersom dosen du behöver kan förändras, kommer sannolikt att kontrollera TSH nivå var sjätte till 12 månader din läkare.

För att bestämma den rätta dosen av levotyroxin början, din läkare i allmänhet kontrollerar din nivå av TSH efter några veckors behandling. Stora mängder av sköldkörtelhormon kan påskynda benförlust, vilket kan göra benskörhet värre eller lägga till risken för denna sjukdom. Överbehandling med levotyroxin kan också orsaka hjärtrytmrubbningar (arytmier).

Om du har kranskärlssjukdom eller svår hypotyreos, kan din läkare påbörja behandlingen med en mindre mängd läkemedel och gradvis öka dosen. Progressiv hormonbehandling gör ditt hjärta att anpassa sig till den ökade ämnesomsättningen.

Levotyroxin orsakar nästan inga biverkningar när de används i lämplig dos och är relativt billig. Om du byta märke, låt din läkare veta att säkerställa att du fortfarande får rätt dos. Inte heller hoppa doser eller sluta ta läkemedlet. Om du gör det kommer tecken och symtom gradvis tillbaka.

Vissa mediciner, kosttillskott och vissa livsmedel kan påverka din förmåga att absorbera levotyroxin. Dock kunde ta levotyroxin minst fyra timmar före eller efter andra läkemedel avhjälpa problemet. Tala med din läkare om du äter stora mängder sojaprodukter eller en fiberrik kost eller om du tar något av följande

De flesta läkare rekommenderar levotyroxin, den syntestiska formen av tyroxin (T-4). Men naturliga extrakt är tillgängliga som innehåller sköldkörtelhormon härledd från sköldkörteln hos grisar. Dessa produkter – Armour Thyroid, till exempel – innehåller både levotyroxin och trijodtyronin.

Läkare har ett antal farhågor om naturliga sköldkörtelhormonextrakt såsom Armour Thyroid, inklusive

Ändå har forskare undersökt om justering av standard hypotyreos behandling att ersätta en del T-4 med T-3 kan erbjuda fördelar. Majoriteten av studier har visat att tillsatsen av T-3 inte erbjuder några fördelar jämfört med behandling med T-4 ensamt.

Det finns dock vissa tecken på att T-3 kan erbjuda fördelar för vissa undergrupper av människor, till exempel personer som har haft sin sköldkörtel avlägsnas kirurgiskt (tyreoidektomi). Forskning pågår.

Besök din läkare