hepatit A

Hepatit A är en mycket smittsam leverinfektion som orsakas av hepatit A-virus. Viruset är en av flera typer av hepatit virus som orsakar inflammation och påverkar din lever förmåga att fungera.

Du är mest troligt att kontraktet hepatit A från förorenad mat eller vatten eller från nära kontakt med någon som är smittad. Lindriga fall av hepatit A kräver inte behandling, och de flesta människor som är infekterade återhämta sig helt utan permanent leverskada.

God hygien, inklusive tvätta händerna ofta, är ett av de bästa sätten att skydda mot hepatit A. Vaccin finns tillgängliga för människor som löper störst risk.

Hepatit A tecken och symtom, som vanligtvis inte visas förrän du har haft viruset för ett par veckor, kan innefatta

Om du har hepatit A, kan du ha en mild sjukdom som varar några veckor eller en allvarlig sjukdom som varar i flera månader. Inte alla med hepatit A utvecklar tecken eller symptom.

När ska en läkare

Boka tid med din läkare om du har tecken eller symtom på hepatit A.

Vad kan du göra

Om du har varit utsatt för hepatit A, som har en hepatit A-vaccin eller immunoglobulin terapi inom två veckor efter exponering kan skydda dig från infektion. Fråga din läkare eller lokala hälsodepartementet om att ta emot hepatit A-vaccin om

Hepatit A-virus, som orsakar infektionen, vanligtvis sprids när en person intar ens mycket små mängder av förorenad fekaliematerial. Hepatit A-virus infekterar leverceller och orsakar inflammation. Inflammationen kan försämra leverfunktionen och orsaka andra tecken och symtom på hepatit A.

Hepatit A-virus kan överföras på flera sätt, t.ex.

Du är en ökad risk för hepatit A om du

Vad du kan förvänta från din läkare

Till skillnad från andra typer av viral hepatit, inte hepatit A inte orsaka långvariga leverskador, och det blir inte kronisk.

I sällsynta fall kan hepatit A orsaka förlust av leverfunktionen som uppträder plötsligt, särskilt hos äldre vuxna eller personer med kroniska leversjukdomar. Akut leversvikt kräver sjukhusvård för övervakning och behandling. Vissa människor med akut leversvikt kan kräva en levertransplantation.

Om någon nära dig diagnostiseras med hepatit A, be din läkare eller lokala hälso-avdelning om du bör ha hepatit A-vaccin för att förhindra infektion.

Om du har tecken och symtom på hepatit A, boka tid hos din husläkare eller en allmänläkare.

Eftersom möten kan vara kort och det finns ofta en hel del mark för att täcka, är det en bra idé att vara väl förberedd.

Följ säkerhetsföreskrifterna när du reser

Notering frågor till din läkare kan hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. För hepatit A-infektion, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Tveka inte att ställa andra frågor du har.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, bland annat

Blod tester används för att detektera närvaron av hepatit A i kroppen. Ett blodprov tas, vanligen från en ven i armen, och skickas till ett laboratorium för analys.

Ingen specifik behandling finns för hepatit A. Din kropp kommer att rensa hepatit A-virus på egen hand. I de flesta fall av hepatit A, levern läker inom sex månader utan bestående skador.

Hepatit A-behandling oftast fokuserar på att hantera dina symtom och tecken. Du kan behöva

Öva god hygien

Du kan vidta åtgärder för att minska risken för överföring av hepatit A till andra.

Hepatit A-vaccin kan förhindra infektion med viruset. Hepatit A-vaccin vanligen ges i två doser – initial vaccination följt av en booster sköt sex månader senare.

De Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar följande personer får en hepatit A-vaccin

Om du är orolig för risken för hepatit A, be din läkare om du ska vaccineras.

Om du reser i områden där hepatit A utbrott, skal och tvätta alla färska frukter och grönsaker själv och undvika rått eller dåligt tillagat kött och fisk. Dricka vatten på flaska och använda den när du borstar tänderna. Dricker inte drycker av okänd renhet, med eller utan is. Om buteljerat vatten inte är tillgänglig, koka kranvatten innan du dricker det.

Tvätta händerna ofta, speciellt efter att ha använt toaletten eller ändra en blöja och innan matlagning eller äta.

Besök din läkare