högt blodtryck (hypertoni)

Högt blodtryck är ett vanligt tillstånd i vilket den långsiktiga kraften av blodet mot din kärlväggarna är tillräckligt hög för att det så småningom kan orsaka hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar.

Blodtryck bestäms både av den mängd blod ditt hjärta pumpar och mängden av motstånd mot blodflödet i dina artärer. Ju mer blod hjärtat pumpar och smalare dina artärer, desto högre blodtryck.

Du kan ha högt blodtryck (hypertoni) i flera år utan några symptom. Även utan symptom, skador på blodkärl och hjärtat fortsätter och kan upptäckas. Okontrollerat högt blodtryck ökar risken för allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtinfarkt och stroke.

Högt blodtryck i allmänhet utvecklas under många år, och det påverkar nästan alla så småningom. Lyckligtvis kan högt blodtryck vara lätt att upptäcka. Och när du vet att du har högt blodtryck, kan du arbeta med din läkare för att kontrollera den.

De flesta människor med högt blodtryck har några tecken eller symptom, även om blodtrycksmätningar nå farligt höga nivåer.

När ska en läkare

Några personer med högt blodtryck kan ha huvudvärk, andnöd eller näsblod, men dessa tecken och symtom är inte specifika och brukar inte ske förrän högt blodtryck har nått en allvarlig eller livshotande skede.

Primär (väsentliga) hypertoni

Du kommer förmodligen ha ditt blodtryck tas som en del av en rutin läkarbesök.

Fråga din läkare om en blodtrycksmätning åtminstone vartannat år med början vid 18 års ålder Om du är 40 år eller äldre, eller du ålder 18-39 med en hög risk för högt blodtryck, be din läkare om en blod tryckvärdet varje år. Blodtryck i allmänhet bör kontrolleras i båda armarna för att avgöra om det finns en skillnad. Det är viktigt att använda en lämplig storlek manschetten. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera mer frekventa avläsningar om du har redan fått diagnosen högt blodtryck eller har andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Barn i åldern 3 år och äldre kommer vanligtvis ha blodtryck mätt som en del av deras årliga kontroller.

Om du inte regelbundet besöker läkare, kanske du kan få en gratis blodtryck screening vid en hälsoresurs mässa eller andra platser i samhället. Du kan också hitta maskiner i vissa butiker som kommer att mäta ditt blodtryck gratis.

Offentliga blodtryck maskiner, såsom de som finns på apotek, kan ge användbar information om ditt blodtryck, men de kan ha vissa begränsningar. Noggrannheten hos dessa maskiner är beroende av flera faktorer, såsom en korrekt manschett storlek och korrekt användning av maskinerna. Fråga din läkare om råd om hur man använder offentliga blodtryck maskiner.

sekundär hypertoni

Det finns två typer av högt blodtryck.

För de flesta vuxna, det finns ingen identifierbar orsak till högt blodtryck. Den här typen av högt blodtryck, som kallas primär (essentiell) hypertoni, tenderar att utvecklas gradvis under många år.

Vissa människor har högt blodtryck orsakat av en underliggande sjukdom. Den här typen av högt blodtryck, som kallas sekundär hypertoni, tenderar att uppträda plötsligt och orsaka högre blodtryck än vad primär hypertoni. Olika förhållanden och mediciner kan leda till sekundär hypertoni, inklusive

Högt blodtryck har många riskfaktorer, inklusive

Dricka för mycket alkohol. Med tiden kan drickande skada ditt hjärta. Med mer än två drinkar per dag för män och mer än en drink per dag för kvinnor kan påverka ditt blodtryck.

Vad kan du göra

Om du dricker alkohol, gör det med måtta. För friska vuxna, innebär att upp till en drink en dag för kvinnor i alla åldrar och män äldre än 65 år och upp till två drinkar per dag för män 65 och yngre ålder. En drink motsvarar 12 uns av öl, 5 uns av vin eller 1,5 uns av 80-bevis sprit.

Ibland graviditet bidrar till högt blodtryck, liksom.

Även högt blodtryck är vanligast hos vuxna, kan barn vara i riskzonen, också. För vissa barn, är högt blodtryck orsakat av problem med njurarna eller hjärtat. Men för ett växande antal barn, dåliga levnadsvanor, såsom en ohälsosam kost, övervikt och brist på motion, bidrar till högt blodtryck.

Den överdrivet tryck på dina artärväggarna orsakade av högt blodtryck kan skada blodkärlen, samt organ i kroppen. Ju högre blodtryck och ju längre det går okontrollerat, desto större skada.

Okontrollerat högt blodtryck kan leda till

Om du tror att du har högt blodtryck, beställa tid hos din husläkare eller vårdgivare att ha ditt blodtryck kontrolleras.

Vad du kan förvänta från din läkare

Inga speciella förberedelser är nödvändiga för att ha ditt blodtryck kontrolleras. Du kanske vill ha en kortärmad skjorta till ditt besök så att blodtrycksmanschetten kan passa runt armen ordentligt. Du kanske vill undvika koffeinhaltiga livsmedel och drycker precis innan testet. Du kanske vill använda toaletten innan ditt blodtryck mätt.

Eftersom vissa läkemedel, såsom over-the-counter kalla mediciner, smärtstillande medel, antidepressiva medel, p-piller och andra, kan höja blodtrycket, kan det vara en god idé att ta en lista över mediciner och kosttillskott du tar med din läkare utnämning. Sluta inte ta någon receptbelagda mediciner som du tror kan påverka blodtrycket utan läkarens inrådan.

Vad du kan göra under tiden

Eftersom möten kan vara kort, och eftersom det finns ofta en hel del att diskutera, det är en bra idé att vara förberedd för mötet. Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. För högt blodtryck, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa frågor under din tid som helst som du inte förstår någonting.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Det är aldrig för tidigt att göra hälsosamma livsstilsförändringar, såsom att sluta röka, äta hälsosam mat och bli mer fysiskt aktiva. Dessa är primära försvarslinjer mot högt blodtryck och dess komplikationer, inklusive hjärtinfarkt och stroke.

För att mäta ditt blodtryck, kommer din läkare eller en specialist brukar placera en uppblåsbar manschetten runt armen och mäta blodtrycket med hjälp av en tryckmätningsmätare.

Ta ditt blodtryck hemma

En blodtrycksmätning, ges i millimeter kvicksilver (mm Hg), har två siffror. Den första, eller övre, nummer mäter trycket i dina artärer när ditt hjärta slår (systoliskt tryck). Den andra, eller lägre, antal mäter trycket i dina artärer mellan beats (diastoliskt tryck).

blodtrycksmätningar delas in i fyra allmänna kategorier

Båda siffrorna i en blodtrycksmätning är viktiga. Men efter 60 års ålder, är det systoliska läsning ännu större. Isolerad systolisk hypertoni är ett tillstånd där det diastoliska trycket är normalt (mindre än 90 mm Hg) men det systoliska trycket är hög (större än 140 mm Hg). Detta är en vanlig typ av högt blodtryck hos personer äldre än 60 år.

Din läkare kommer sannolikt att ta två till tre blodtrycksmätningar vardera vid tre eller flera separata möten innan diagnostisera dig med högt blodtryck. Detta beror på att blodtrycket varierar normalt under dagen, och ibland särskilt under läkarbesök, ett tillstånd som kallas vit rock högt blodtryck. Blodtrycket i allmänhet bör mätas i båda armarna för att avgöra om det finns en skillnad. Det är viktigt att använda en lämplig storlek manschetten. Din läkare kan be dig att spela in ditt blodtryck hemma och på jobbet för att ge ytterligare information.

Läkemedel för att behandla högt blodtryck

Ytterligare läkemedel som ibland används för att behandla högt blodtryck

Din läkare kan föreslå en 24-timmars blodtrycksmätning test som kallas ambulatorisk blodtrycksmätning. Den anordning som används för detta test mäter blodtrycket med jämna mellanrum under en 24-timmarsperiod och ger en mer rättvisande bild av blodtrycksförändringar över en genomsnittlig dag och natt. Men dessa enheter är inte tillgängliga i alla vårdcentraler, och de är sällan återbetalas.

Livsstilsförändringar för att behandla högt blodtryck

Om du har någon typ av högt blodtryck, kommer din läkare granska din sjukdomshistoria och göra en fysisk undersökning.

Resistent hypertoni: När ditt blodtryck är svårt att kontrollera

Din läkare kan också rekommendera rutintester, såsom ett urinprov (urinanalys), blodprover, ett cholesteroltest och en EKG – ett test som mäter din hjärtats elektriska aktivitet. Din läkare kan också rekommendera ytterligare tester, såsom ett ultraljud, för att kontrollera om fler tecken på hjärtsjukdom.

Ett viktigt sätt att kontrollera om ditt blodtryck behandlingen fungerar, eller att diagnostisera försämring av högt blodtryck, är att övervaka ditt blodtryck hemma. Hem blodtrycksmätare är allmänt tillgängliga och billiga, och du behöver inte ett recept för att köpa en. Tala med din läkare om hur du kommer igång. Hem blodtrycksmätning är inte en ersättning för besök på din läkare, och hem blodtrycksmätare kan ha vissa begränsningar.

Ändra din livsstil kan gå en lång väg mot att kontrollera högt blodtryck. Din läkare kan rekommendera att du äter en hälsosam kost med mindre salt, motionera regelbundet, sluta röka och bibehålla en hälsosam vikt. Men ibland livsstilsförändringar är inte tillräckligt.

I tillägg till kost och motion, kan din läkare rekommendera läkemedel för att sänka blodtrycket.

Ditt blodtryck behandling mål beror på hur frisk du är.

Om du är 60 år eller äldre, och användning av läkemedel ger lägre systoliskt blodtryck (såsom mindre än 140 mm Hg), kommer dina mediciner inte behöva ändras om de orsakar negativa effekter på din hälsa eller livskvalitet.

Även personer som är äldre än 60 vanligen har isolerat systolisk hypertoni – när det diastoliska trycket är normalt men systoliska trycket är högt.

Kategorin läkemedel din läkare ordinerar beror på dina blodtrycksmätningar och dina andra medicinska problem.

Tiaziddiuretika. Diuretika, som ibland kallas vatten piller, finns mediciner som verkar på njurarna för att hjälpa kroppen att eliminera natrium och vatten, vilket minskar blodvolymen.

Tiaziddiuretika är ofta den första, men inte den enda, val i högt blodtryck mediciner. Tiaziddiuretika inkluderar hydroklortiazid (Microzide), klortalidon och andra.

Om du inte tar ett diuretikum och ditt blodtryck är fortsatt hög, tala med din läkare om att lägga till en eller byta ut ett läkemedel du för närvarande tar med ett diuretikum. Diuretika eller kalciumantagonister kan fungera bättre för svarta och äldre människor än gör angiotensin converting enzyme (ACE) enbart hämmare. En vanlig biverkning av diuretika är ökad urinering.

Betablockerare. Dessa mediciner minskar belastningen på hjärtat och öppna dina blodkärl, vilket ditt hjärta att slå långsammare och med mindre kraft. Betablockerare inkluderar acebutolol (Sectral), atenolol (Tenormin) och andra.

När föreskrivna ensam, betablockerare inte fungerar så bra, särskilt hos äldre vuxna och svarta, men kan vara effektiva om de kombineras med andra blodtrycks mediciner.

Kalciumkanalblockerare. Dessa mediciner – inklusive amlodipin (Norvasc), diltiazem (Cardizem, Tiazac, andra) och andra – hjälpa slappna av musklerna i dina blodkärl. Några långsamma pulsen. Kalciumantagonister kan fungera bättre för äldre och svarta än göra ACE-hämmare ensam.

Grapefruktjuice interagerar med vissa kalciumantagonister, vilket ökar blodnivåer av läkemedlet och sätta dig löper större risk för biverkningar. Tala med din läkare eller apotekspersonal om du är orolig för interaktioner.

Renininhibitorer. Aliskiren (Tekturna) saktar ned produktionen av renin, ett enzym som produceras av njurarna som startar en kedja av kemiska steg som ökar blodtrycket.

Tekturna verkar genom att minska möjligheten för renin att påbörja denna process. På grund av risken för allvarliga komplikationer, inklusive stroke, ska du inte ta aliskiren med ACE-hämmare eller ARB.

Om du har problem med att nå ditt blodtryck mål med kombinationer av ovanstående läkemedel, kan din läkare ordinera

För att minska antalet dagliga medicineringsdoser du behöver, kan din läkare ordinera en kombination av låga doser läkemedel snarare än större doser av ett enda läkemedel. I själva verket två eller flera blodtrycks läkemedel är ofta effektivare än ett. Ibland att hitta den mest effektiva läkemedel eller kombination av läkemedel är en fråga om trial and error.

Oavsett vilka mediciner din läkare ordinerar att behandla högt blodtryck, måste du göra livsstilsförändringar för att sänka blodtrycket.

Din läkare kan rekommendera flera livsstilsförändringar, inklusive

Om ditt blodtryck förblir envist hög trots att ta åtminstone tre olika typer av högt blodtryck droger, varav vanligtvis borde vara ett diuretikum, kan du ha resistenta hypertoni. Människor som har kontrollerat högt blodtryck, men tar fyra olika typer av mediciner samtidigt för att uppnå denna kontroll också anses ha resistenta hypertoni. Möjligheten av en sekundär orsak till högt blodtryck i allmänhet bör omprövas.

Med resistent hypertoni betyder inte ditt blodtryck kommer aldrig att få lägre. I själva verket, om du och din läkare kan identifiera vad som finns bakom ihärdigt högt blodtryck, det finns en god chans att du kan nå ditt mål med hjälp av behandling som är mer effektivt.

Din läkare eller hypertoni specialist kan bedöma om mediciner och doser du tar för högt blodtryck är lämpliga. Du kan behöva finjustera dina mediciner för att komma fram till den mest effektiva kombinationen och doser. Lägga till en aldosteronantagonist såsom spironolakton (Aldactone) ofta leder till kontroll av resistent hypertoni. Vissa experimentella terapier såsom kateterbaserade högfrekvent ablation av njur sympatiska nerver (renal denervering) och elektrisk stimulering av hals sinus baroreceptorer studeras.

Dessutom kan du och din läkare granska mediciner du tar för andra sjukdomar. Vissa mediciner, livsmedel eller kosttillskott kan förvärra högt blodtryck eller förhindra högt blodtryck mediciner från att arbeta effektivt. Var öppen och ärlig med din läkare om alla mediciner eller kosttillskott du tar.

Om du inte tar högt blodtryck mediciner exakt enligt anvisningarna, kan ditt blodtryck betala priset. Om du hoppar över doser eftersom du inte har råd med mediciner, eftersom du har biverkningar eller för att du helt enkelt glömt att ta dina mediciner, tala med din läkare om lösningar. Ändra inte din behandling utan läkares vägledning.

Livsstilsförändringar kan hjälpa dig att kontrollera och förhindra högt blodtryck, även om du tar blodtrycksmedicin. Här är vad du kan göra

Minska salt i kosten. En lägre natriumhalt – 1.500 milligram (mg) per dag – är lämplig för personer 51 år eller äldre och individer i alla åldrar som är svart eller som har högt blodtryck, diabetes eller kronisk njursjukdom.

Annars friska människor kan sträva efter 2300 mg per dag eller mindre. Även om du kan minska mängden salt du äter genom att sätta ned saltshaker, du vanligtvis bör också uppmärksamma den mängd salt som är i bearbetade livsmedel du äter, såsom konserverade soppor eller frysta middagar.

Öka fysisk aktivitet. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att sänka blodtrycket, hantera stress, minska risken för flera hälsoproblem och hålla din vikt under kontroll.

För de flesta friska vuxna, Department of Health and Human Services rekommenderar att du får minst 150 minuter i veckan av måttlig aerob aktivitet eller 75 minuter i veckan av kraftig aerob aktivitet, eller en kombination eller måttlig och kraftig aktivitet. Sikta på att göra muskelstärkande övningar minst två dagar i veckan.

Kontrollera ditt blodtryck hemma. Hem blodtryck övervakning kan hjälpa dig att hålla närmare koll på ditt blodtryck, visar om medicineringen fungerar, och även varna dig och din läkare för potentiella komplikationer. Hem blodtrycksmätning är inte en ersättning för besök på din läkare, och hem blodtrycksmätare kan ha vissa begränsningar. Även om du får normala värden, inte stoppa eller ändra dina mediciner eller ändra din kost utan att tala med din läkare först.

Om ditt blodtryck är under kontroll, kan du kanske att göra färre besök på din läkare om du kontrollera ditt blodtryck hemma.

Även kost och motion är de lämpligaste taktik för att sänka blodtrycket, vissa kosttillskott kan också hjälpa till att sänka den. Det behövs dock mer forskning för att avgöra de potentiella fördelarna. Dessa inkluderar

Även om det är bäst att inkludera dessa tillskott i kosten som livsmedel, kan du också ta komplettera piller eller kapslar. Tala med din läkare innan du lägger något av dessa tillskott till ditt blodtryck behandling. Vissa kosttillskott kan interagera med läkemedel, vilket skadliga biverkningar, såsom en ökad blödningsrisk som kan vara dödlig.

Du kan också öva avslappningstekniker, såsom djupandning eller meditation, för att hjälpa dig att slappna av och minska din stress nivå. Dessa metoder kan tillfälligt sänka ditt blodtryck.

Högt blodtryck är inte ett problem som du kan behandla och sedan ignorera. Det är ett tillstånd du behöver för att hantera för resten av ditt liv. För att hålla ditt blodtryck under kontroll

Hålla sig till livsstilsförändringar kan vara svårt, särskilt om du inte ser eller känner symtom på högt blodtryck. Om du behöver motivation, kom ihåg riskerna med okontrollerat högt blodtryck. Det kan hjälpa att ta hjälp av din familj och vänner.

Besök din läkare