hörapparater

Vad är en hörapparat?

Hur kan hörapparat hjälp?

Hur kan jag ta reda på om jag behöver en hörapparat?

Finns det olika typer av hörapparater?

Har alla hörapparater fungerar på samma sätt?

Vilken hörapparat fungerar bäst för mig?

Vilka frågor ska jag ställa innan du köper en hörapparat?

Hur kan jag anpassa sig till min hörapparat?

Hur kan jag ta hand om min hörapparat?

Är nya typer av hjälpmedel som finns?

På denna sida

En hörapparat är en liten elektronisk apparat som du bär i eller bakom örat. Det gör vissa ljud förstärks så att en person med hörselnedsättning kan lyssna, kommunicera och delta mer fullständigt i den dagliga verksamheten. En hörapparat kan hjälpa människor att höra mer både i tysta och bullriga miljöer. Men bara ungefär en av fem personer som skulle ha nytta av en hörapparat faktiskt använder en.

Kan jag få ekonomiskt stöd till en hörapparat?

En hörapparat har tre huvuddelar: en mikrofon, förstärkare och högtalare. Hörapparaten får ljud via en mikrofon, som omvandlar ljudvågorna till elektriska signaler och skickar dem till en förstärkare. Förstärkaren ökar effekten hos signalerna och skickar dem till örat genom en högtalare.

Hörapparater är primärt användbara för att förbättra hörsel och taluppfattning av människor som har hörselförlust som resulterar från skada till de små sinnescellerna i innerörat, som kallas hårceller. Denna typ av hörselnedsättning kallas sensorineural hörselnedsättning. Skadan kan uppstå som en följd av sjukdom, åldrande, eller skada från buller eller vissa mediciner.

En hörapparat förstorar ljudvibrationer förs in i örat. Överlevande hårceller detektera de större vibrationer och omvandla dem till nervsignaler som skickas vidare till hjärnan. Ju större skada på en persons hårceller, desto allvarligare hörselnedsättning, och desto större hörapparaten förstärkning behövs för att kompensera skillnaden. Det finns emellertid praktiska gränser för mängden av amplifiering en hörapparat kan ge. Dessutom, om innerörat är alltför skadad, även stora vibrationer inte kommer att omvandlas till nervsignaler. I denna situation, skulle en hörapparat vara ineffektiva.

Om du tror att du kan ha hörselnedsättning och kunde dra nytta av en hörapparat, besöka din läkare, som kan hänvisa dig till en otolaryngologist eller audionom. En otolaryngologist är en läkare som specialiserat sig på öron-, näs- och halssjukdomar och kommer att undersöka orsaken till hörselnedsättning. En audionom är en utfrågning sjukvårdspersonal som identifierar och förlust åtgärder hörsel och kommer att utföra ett hörseltest för att bedöma arten och graden av förlust.

regering / NIDCD

Bakom-örat (BTE) hörapparater består av en hårdplast som bärs bakom örat och är ansluten till en plast insatsen som passar in i ytterörat. De elektroniska delarna hålls i fallet bakom örat. Ljudet färdas från hörapparaten genom insatsen och in i örat. BTE hjälpmedel används av människor i alla åldrar för mild till mycket grav hörselnedsättning.

En ny typ av BTE stöd är ett öppet-fit hörapparat. Liten, öppen-fit hjälpmedel passar bakom örat helt med endast en smal slang in i hörselgången, vilket gör kanalen vara öppen. Av denna anledning kan öppna fit hörapparater vara ett bra val för människor som upplever en uppbyggnad av öronvax, eftersom denna typ av stöd är mindre sannolikt att skadas av sådana ämnen. Dessutom kan en del människor föredrar den öppna-fit hörapparat eftersom deras uppfattning om deras röst låter inte “ansluten upp.”

I-örat (ITE) hörapparater passar helt inne i ytterörat och används för mild till svår hörselnedsättning. Fallet som håller de elektroniska komponenterna är tillverkad av hård plast. Vissa ITE hjälpmedel kan ha vissa nya funktioner installerats, såsom en teles. En teles är en liten magnetspole som tillåter användare att ta emot ljud genom kretsen av hörapparaten, snarare än genom sin mikrofon. Detta gör det lättare att höra samtal över telefon. En teles hjälper också människor hör i offentliga lokaler som har installerat speciella ljudsystem, så kallade induktionsslingsystem. Induktionsslingsystem kan hittas i många kyrkor, skolor, flygplatser och hörsalar. ITE hjälpmedel oftast inte bärs av småbarn, eftersom höljena måste ersättas ofta som örat växer.

Canal hjälpmedel passar in i hörselgången och finns i två varianter. Den in-the-kanalen (ITC) Hörapparaten är tillverkad för att passa storleken och formen av en persons hörselgång. En helt-i-kanalen (CIC) hörapparaten nästan dold i hörselgången. Båda typerna används för mild till måttligt svår hörselnedsättning.

Eftersom de är små, kan kanalen hjälpmedel vara svårt för en person att justera och ta bort. Dessutom kanalen hjälpmedel har mindre utrymme för batterier och ytterligare enheter, till exempel en teles. De brukar inte rekommenderas för barn eller för personer med grav hörselnedsättning eftersom deras reducerade storlek begränsar deras makt och volym.

Hörapparater arbete på olika sätt beroende på elektronik som används. De två vanligaste typerna av elektronik är analog och digital.

Analoga hjälpmedel omvandla ljudvågor till elektriska signaler, vilka förstärks. Analoga / justerbara hörapparater är specialbyggda för att möta behoven hos varje användare. Stödet är programmerad av tillverkaren enligt specifikationerna som rekommenderas av din audionom. Analog / programmerbara hörapparater har mer än ett program eller inställning. En audionom kan programmera stödet med hjälp av en dator, och du kan ändra programmet för olika lyssningsmiljöer-från en liten, tyst rum till en fullsatt restaurang till stora, öppna ytor, såsom teater eller stadion. Analog / programmerbara kretsar kan användas i alla typer av hörapparater. Analoga hjälpmedel vanligtvis är billigare än digitala hjälpmedel.

Digitala hjälpmedel omvandlar ljudvågor till numeriska koder, liknande den binära koden av en dator, innan förstärkning dem. Eftersom koden innehåller även information om en ljudets tonhöjd eller ljudstyrka, kan stödet speciellt programmerad att förstärka vissa frekvenser mer än andra. Digitala kretsar ger en audionom mer flexibilitet att anpassa stödet till en användares behov och till vissa lyssningsmiljöer. Dessa stöd också kan programmeras för att fokusera på ljud som kommer från en särskild riktning. Digitala kretsar kan användas i alla typer av hörapparater.

Hörapparaten som fungerar bäst för dig beror på vilken typ och graden av hörselnedsättning. Om du har en hörselnedsättning i båda öronen, är två hörapparater i allmänhet rekommenderas eftersom två hjälpmedel ger en mer naturlig signal till hjärnan. Hörsel i båda öronen kommer också att hjälpa dig att förstå tal och lokalisera varifrån ljudet kommer ifrån.

Du och din audionom bör välja en hörapparat som bäst passar dina behov och livsstil. Priset är också en nyckelfråga eftersom hörapparater allt från hundra till flera tusen dollar. I likhet med annan utrustning inköp, stil och funktioner påverkar kostnaden. Men använd inte enbart priset att bestämma den bästa hörapparat för dig. Bara för att en hörapparat är dyrare än en annan betyder inte nödvändigtvis att det bättre passar dina behov.

En hörapparat inte återställa normal hörsel. Med praktiken kommer dock en hörapparat öka din medvetenhet om ljud och deras källor. Du kommer att vilja ha din hörapparat regelbundet, så välj en som är bekvämt och enkelt för dig att använda. Andra funktioner för att överväga att inkludera delar eller tjänster som omfattas av garantin, beräknade tidsplanen och kostnader för underhåll och reparation, alternativ och uppgradera möjligheter och företagets hörapparatens rykte för kvalitet och kundservice.

Innan du köper en hörapparat, be din audionom dessa viktiga frågor

Hörapparater tar tid och tålamod att använda framgångsrikt. Bära dina hjälpmedel regelbundet kommer att hjälpa dig att anpassa sig till dem.

Bekanta dig med din hörapparat funktioner. Med din audionom närvarande praxis att sätta i och ta ut stödet rengöring, identifiera höger- och vänster hjälpmedel, och byta ut batterierna. Fråga hur man testar den i ljudmiljöer där man har problem med hörseln. Lära sig att anpassa stödet volym och programmera den för ljud som är för högt eller för mjuk. Arbeta med din audionom tills du känner dig bekväm och nöjd.

Du kan uppleva några av följande problem när du justerar att bära din nytt stöd.

Korrekt underhåll och omsorg kommer förlänga livslängden på din hörapparat. Gör det till en vana att

Även om de fungerar annorlunda än de hörapparater som beskrivits ovan, är implanterbara hörapparater som syftar till att bidra till att öka överföringen av ljudvibrationer kommer in i innerörat. En mellanörat implantatet (MEI) är en liten enhet ansluten till ett av benen i mellanörat. Snarare än att förstärka ljudet reser till trumhinnan, en MEI flyttar dessa ben direkt. Båda teknikerna har nettoresultatet av att förstärka ljudvibrationer som förs in i innerörat, så att de kan detekteras genom personer med sensorineural hörselnedsättning.

Vilken forskning görs på hörapparater?

Var kan jag hitta ytterligare information om hörapparater?

En Baha (BAHA) är en liten enhet som ansluts till benet bakom örat. Anordningen överför ljudvibrationer direkt till innerörat genom skallen, förbi mellanörat. Bahas i allmänhet används av personer med mellanörat problem eller dövhet i ett öra. Eftersom kirurgi krävs för att implantera någon av dessa enheter, många hörsel specialister känner att fördelarna inte överväger riskerna.

Hörapparater är i allmänhet inte omfattas av sjukförsäkring företag, även om vissa gör. För berättigade barn och unga vuxna i åldern 21 och under, kommer Medicaid betala för diagnos och behandling av hörselnedsättning, inklusive hörapparater under den tidiga och periodiska Screening, Diagnostic och behandling (EPSDT) service. Dessutom kan barn omfattas av deras tillstånd tidiga program ingripande eller statliga barns hälsa Insurance Program.

Medicare täcker inte hörapparater för vuxna, men är diagnostiska utvärderingar omfattas om de beställs av en läkare för att hjälpa läkare att utveckla en behandlingsplan. Eftersom Medicare har förklarat BAHA en protes och inte en hörapparat, kommer Medicare täcker BAHA om politiken andra täckning uppfylls.

Vissa ideella organisationer ge ekonomiskt stöd för hörapparater, medan andra kan bidra till att ge begagnade eller renoverade hjälpmedel. Kontakta National Institute on Dövhet och andra kommunikationsstörningar (NIDCD) Information Clearing med frågor om organisationer som erbjuder ekonomiskt stöd för hörapparater.

Forskare tittar på sätt att tillämpa nya strategier signalbehandlings till utformningen av hörapparater. Signalbehandling är den metod som används för att modifiera normala ljudvågor i förstärkt ljud som är det bästa möjliga matchning till den kvarvarande hörseln för hörapparatbrukare. NIDCD-finansierade forskare också studerar hur hörapparater kan förbättra talsignaler att öka förståelsen.

Dessutom forskare undersöker användningen av datorstödd teknik för att konstruera och tillverka bättre hörapparater. Forskare också söker sätt att förbättra ljudöverföring och minska störningar, återkoppling och ocklusion effekten. Ytterligare studier fokuserar på de bästa sätten att välja och passa hörapparater hos barn och andra grupper vars hörsel är svårt att testa.

En annan lovande forskningsfokus är att använda lärdomar från djurmodeller för att utforma bättre mikrofoner för hörapparater. forskare NIDCD-stödda studerar den lilla flugan ormia ochracea eftersom dess öra struktur gör flugan att fastställa källan till ett ljud lätt. Forskare använder flugan öra struktur som en modell för att utforma miniatyr riktade mikrofoner för hörapparater. Dessa mikrofoner förstärka ljudet som kommer från en viss riktning (vanligtvis den riktning en person står inför), men inte de ljud som anländer från andra riktningar. Riktade mikrofoner är mycket lovande för att göra det lättare för människor att höra ett enda samtal, även när omgiven av andra ljud och röster.

Den upprätthåller en katalog av organisationer som tillhandahåller information om de normala och oordnade processer hörsel, balans, smak, lukt, röst, tal och språk.

Använd följande nyckelord för att hjälpa dig att hitta organisationer som kan svara på frågor och ge information om hörapparater

Information Clearinghouse, en kommunikations Avenue, Bethesda, MD 20.892 till 3456, Avgiftsfritt Röst: (800) 241-1044, Avgiftsfritt TTY: (800) 241-1055, Fax: (301) 770-8977, E-post : nidcdinfo @ nidcdernment

Regeringen Pub. Nr 13-4340; Uppdaterad September 2013

* OBS: PDF-filer kräver en betraktare som den kostnadsfria Adobe Reader.