hur är bronkiektasi diagnosen?

Din läkare kan misstänka bronkiektasi om du har en daglig hosta som producerar stora mängder slem (spott).

Att ta reda på om du har bronkiektasi, kan din läkare rekommendera tester till

En kista datortomografi (till MOG-ra-avgift) skanna eller bröstet datortomografi, är den vanligaste testet för att diagnostisera bronkiektasi.

Diagnostiska tester och förfaranden

Detta smärtfri test skapar exakta bilder av dina luftvägar och andra strukturer i bröstet. En kista datortomografi kan visa omfattningen och lokaliseringen av lungskador. Detta test ger mer detaljerade bilder än en vanlig bröströntgenstråle.

Detta smärtfri test skapar bilder av strukturer i bröstet, såsom hjärtat och lungorna. En kista röntgen kan visa områden av onormal lung och förtjockade, oregelbundna luftvägsväggar.

Din läkare kan rekommendera andra tester, såsom

Om bronkiektasi inte svarar på behandlingen kan din läkare rekommendera bronkoskopi (Bron-KOS-ko-pee). Läkare använder denna procedur för att titta inuti luftvägarna.

Under bronkoskopi, är en flexibel slang med en ljus på slutet in genom näsan eller munnen i luftvägarna. Röret kallas en bronkoskop. Det ger en videobild av dina luftvägar. Du kommer att få medicin för att bedöva din övre luftvägarna och hjälper dig att slappna av under proceduren.

Bronkoskopi kan visa om du har en blockering i luftvägarna. Förfarandet kan också visa källan till blödning i luftvägarna.