kondomer – ämne översikt

Kondomer kan skydda dig mot sexuellt överförbara infektioner (STI) och de kan användas för att förhindra graviditet.

Den kvinnliga kondomen är en barriärmetod för födelsekontroll.

Kvinnlig kondom användning inte kräver ett recept eller ett besök på en sjukvårdspersonal. Kondomer säljs på apotek och kliniker familjeplanering.

Om den används perfekt, är metoden felfrekvens för den kvinnliga kondomen 5%, vilket innebär att med perfekt användning kommer 5 kvinnor av 100 blir gravid under det första året av användning. Med normal användning, kommer 21 kvinnor av 100 blir gravid under det första året av användning. 1 Detta är oftast orsakas av att inte använda kondom varje gång med samlag eller genom att inte följa bruksanvisningen.

Den kvinnliga kondomen ger ett visst skydd av underlivet runt öppningen till slidan under samlaget. Och det kan minska risken att få eller överföra sjukdomar såsom genital herpes eller genitala vårtor. Vissa studier tyder på att kondomer arbete samt manliga kondomer för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar. 2

Du kan infoga en kvinnlig kondom upp till 8 timmar före samlag. Denna kondom innehåller smörjmedel på insidan. Använd en ny kondom varje gång du har samlag. Använd inte en kvinnlig kondom med en manlig kondom.

Dessa kondomer har smörjmedel på insidan. Sprida det genom att gnugga sidorna av kondomen tillsammans. Du kan också lägga till smörjmedel; Hitta en bekväm ställning för att sätta på kondomen. Vissa kvinnor står med ena foten på en stol. Andra kvinnor sitter på kanten av en stol eller ligga ner; Sätt ett finger i kondomen. Med den andra handen, pressa ihop den slutna änden av kondomen och plats som slutar i slidan. Använda finger i kondomen för att trycka den stängda änden så långt in i slidan som det går; Den öppna änden av kondomen kommer att hänga om en tum utanför slidan; Under samlag, bör penis vara inne i kondomen; Efter utlösning, ta bort kondomen direkt; Vrid öppna utanför ringen att stänga kondomen och hålla sperma inne innan kondomen tas bort; Dra kondomen innan du står upp.