livsmedelsmärkning

Nutritionetiketter kan hjälpa dig att välja mellan produkter och hålla reda på hur mycket mat du äter som innehåller mycket fett, salt och tillsatt socker.

Läs vidare eller använder länkarna nedan för att gå direkt till de avsnitt som intresserar dig

De flesta färdigförpackade livsmedel har en näringsvärdesdeklarationen på baksidan eller på sidan av förpackningen. Dessa etiketter innehåller information om energi i kilojoule (kJ) och kilokalorier (kcal), vanligen kallad kalorier.

De omfattar också information om fett, mättat fett (mättat fett), kolhydrater, sockerarter, protein och salt. All näringsinformation tillhandahålls per 100 gram och ibland per portion av livsmedlet.

Nutritionetiketter på baksidan eller sidan av förpackningar

Stormarknader och matproducenter nu markera energi, fett, mättat fett, socker och salt på framsidan av förpackningen, vid sidan av referensintaget för var och en av dessa.

Du kan använda näring etiketter för att hjälpa dig att välja en mer balanserad kost. För en balanserad kost

Om du har livsmedel och drycker som innehåller mycket fett, salt och socker, har dessa mindre ofta och i små mängder.

Försök att välja en mängd olika livsmedel från de fyra viktigaste livsmedelsgrupper. De flesta människor i Storbritannien äter och dricker för många kalorier, för mycket fett, socker och salt, och inte tillräckligt med frukt, grönsaker, fet fisk eller fiber.

Läs mer i en balanserad kost.

Nutritionetiketter ofta visas som en panel eller galler på baksidan eller på sidan av förpackningen. Till exempel, bilden nedan visar näringsvärdesdeklarationen på en limpa av vitt bröd.

Nutritionetiketter på framsidan av förpackningen

Denna typ av etikett innehåller information om energi (kJ / kcal), fett, mättade fettsyror (mättat fett), kolhydrater, sockerarter, protein och salt.

Det kan också ge ytterligare information om vissa näringsämnen, såsom fiber. All information näring ges per 100 gram och ibland per portion.

Det finns riktlinjer för att berätta om ett livsmedel är hög i fett, mättat fett, salt eller socker, eller inte. Dessa är

Totalt fett, hög: mer än 17,5 g fett per 100 g, låg: 3 g fett eller mindre per 100 g

Mättat fett, hög: mer än 5 g mättat fett per 100 g, låg: 1,5 g mättat fett eller mindre per 100 g

referensintag

Socker, hög: mer än 22,5 g av det totala socker per 100g, låg: 5g av det totala socker eller mindre per 100 g

Salt, hög: mer än 1,5 g salt per 100 g (eller 0,6 g natrium), låg: 0,3 g salt eller mindre per 100 g (eller 0,1 g natrium)

Till exempel, om du försöker att skära ner på mättat fett, begränsa din konsumtion av livsmedel som har mer än 5 g mättat fett per 100 g.

Vissa näring etiketter på baksidan eller sidan av förpackningar ger också information om intag.

De flesta av de stora snabbköp och många matproducenter också visa näringsinformation på framsidan av färdigförpackade livsmedel. Detta är mycket användbart när du vill jämföra olika livsmedelsprodukter med ett ögonkast.

Framsidan av pack etiketter, såsom etiketten i ovanstående bild, brukar ge en snabbguide till

Dessa etiketter ger information om hur många gram fett, mättat fett, socker och salt, och mängden energi (i kJ och kcal) i en portion eller del av maten. Men tänk på att tillverkarens idén om en del kan vara annorlunda än din.

Rött, gult och grönt färgkodning

Vissa front-of-pack nutritionetiketter ger också information om intag.

Nutritionetiketter kan också ge information om hur en viss mat eller dryck produkt passar in i din dagliga kost.

Intag är riktlinjer om ungefär hur mycket vissa näringsämnen och energi som krävs för en hälsosam kost.

Ta reda på mer om vuxna intag.

Vissa front-of-pack nutritionetiketter använder rött, gult och grönt färgkodning.

Färgkodade näringsinformation, som visas i bilden ovan, berättar i korthet om maten har hög, medium eller låg mängder fett, mättat fett, socker och salt.

Kort sagt, mer grönt på etiketten, desto friskare valet. Om du köper ett livsmedel som har allt eller det mesta grönt på etiketten, du vet genast att det är ett hälsosammare val.

Amber betyder varken hög eller låg, så att du kan äta mat med alla eller mestadels gult på etiketten för det mesta.

ingredienser lista

Men någon röd på etiketten betyder maten är mycket fett, mättat fett, salt eller socker, och dessa är de livsmedel vi ska skära ner på. Försök att äta dessa livsmedel mindre ofta och i små mängder.

De flesta färdigförpackade livsmedel har också en lista över ingredienser på förpackningen eller vidhäftad etikett. Ingrediensförteckningen kan också hjälpa dig att räkna ut hur friska produkten är.

Mat sho pping tips

Ingredienser är listade i ordning efter vikt, så de viktigaste ingredienserna i förpackade livsmedel kommer alltid först. Det innebär att om de första ingredienserna är hög fetthalt ingredienser, såsom grädde, smör eller olja, då livsmedlet i fråga är en fettrik mat.

Du står i snabbköpet gången tittar på två liknande produkter, försöker bestämma att välja mellan. Du vill göra hälsosammare val, men du har bråttom.

Om du köper färdigmat, kontrollera för att se om det finns en näringsvärdesdeklarationen på framsidan av förpackningen, och sedan se hur dina val stack upp när det gäller den mängd energi, fett, mättat fett, socker och salt.

Om nutritionetiketter använder färgkodning, hittar du ofta en blandning av rött, gult och grönt. Så när du väljer mellan liknande produkter, försök att gå för fler gröna och bärnsten, och färre röda, om du vill göra en hälsosammare val.

Men kom ihåg, även friskare redo måltider kan vara högre i fett och energi än hemlagad motsvarande. Om du gör måltiden själv, kan du spara pengar också.

Märknings villkor och livsmedelssäkerhet

Ta reda på hur man ska äta på en budget.

Den Eatwell guide

För att ta reda mer om livsmedelsmärkning, inklusive vad termer som “ljus / light” och “låg fetthalt” betyder, och skillnaden mellan “sista förbrukningsdag” och “bäst före”, läs mer om märkning av livsmedel villkor.

Vad är förädlade livsmedel?

13/07 /

Salt överlevnadsguide (PDF, 6.03Mb)

13/07 /

Tips för en lägre saltfattig kost

Mat och kost

Om du vill få balansen i din kost rätt, använder Eatwell Guide. Det visar hur mycket du ska äta från varje matgrupp

Information om olika typer av bearbetade livsmedel, och som att äta som en del av en sund och balanserad kost

En infographic visar mängden salt i vår kost, varvid skador på vår hälsa och hur man skär ner

Praktiska råd om sätt att minska ditt intag av salt och risken för hjärtsjukdom

Ta reda på hur man ska uppnå en hälsosam, näringsrik kost för att hjälpa dig att se och känna ditt bästa