ögon grumlingar

Öga floaters är fläckar i din vision. De kan se dig som svarta eller grå fläckar, strängar eller spindelväv som glida om när du flyttar dina ögon och verkar dart bort när du försöker titta på dem direkt.

De flesta ögon floaters orsakas av åldersrelaterade förändringar som sker som geléliknande substans (glaskroppen) i ögonen blir mer vätska. Mikroskopiska fibrer inom glaskroppen tenderar att klumpa och kan kasta små skuggor på näthinnan, som visas för dig som floaters.

Om du märker en plötslig ökning i ögat grumlingar, kontakta en ögonspecialist omedelbart – speciellt om du också se ljusblixtar eller förlora det perifera seendet. Dessa kan vara symtom på en nödsituation som kräver omedelbar uppmärksamhet.

Symtom på ögon floaters kan innefatta

Kontakta en ögonspecialist omedelbart om du märker

När ska en läkare

Dessa smärtfri symtom kan orsakas av en näthinneruptur, med eller utan en näthinneavlossning – en syn hotande tillstånd som kräver omedelbar uppmärksamhet.

Vad kan du göra

Ögon floaters kan orsakas av

Faktorer som kan öka risken för synfältet omfatta

Om du är bekymrad över ögat grumlingar, beställa tid hos en läkare som är specialiserad på ögonsjukdomar (optometriker eller ophthalmologist). Om du har komplikationer som kräver behandling, måste du se en ögonläkare. Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet.

Förbereda en lista med frågor kan hjälpa dig att göra det mesta av din tid med din läkare. För ögat floaters, några grundläggande frågor att ställa inkludera

Vad du kan förvänta från din läkare

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, såsom

Din läkare kommer att genomföra en fullständig synundersökning bland annat ögon utvidgning för att bättre se baksidan av dina ögon.

Öga floaters kan vara frustrerande, och anpassa sig till dem kan ta tid. Däremot kan du så småningom kunna ignorera dem eller märker dem mindre ofta.

Om ditt öga floaters skymmer sikten, vilket händer sällan, kan du och din ögonläkare överväga behandling.

Alternativ kan vara

De flesta ögon floaters kräver inte behandling

Med användning av en laser för att störa synfältet. En ögonläkare syftar en speciell laser på synfältet i glaskroppen, som kan bryta upp dem och göra dem mindre märkbar. Vissa människor som har denna behandling rapport förbättrad syn, andra märker liten eller ingen skillnad.

Risker med laser terapi inkluderar skador på näthinnan om lasern riktas felaktigt. Laserkirurgi för att behandla floaters används sällan.

Besök din läkare

Behandlingar för floaters som försämrar din vision