Rädsla för tandläkaren

En av fyra av oss fruktar ett besök till tandläkaren, men det finns sätt att övervinna din rädsla.

Visste du kan du nu betygsätta eller kommentera om din tandläkare och läsa andras kommentarer?

Vara rädd för tandläkaren betyder olika saker för olika människor. Kanske är det tanken att behandlingen kommer att skada, eller att de ljud och dofter föra tillbaka minnen av dåliga erfarenheter som barn.

Den goda nyheten är att fler och fler tandläkare förstår sina patienters rädsla. Med en kombination av vänlighet och mildhet kan de göra en hel del att göra tandvård stressfri.

dentala förskott

Karen Coates, en tand rådgivare på den brittiska Dental Health Foundation, säger organisationens dental hjälplinje får många samtal om rädsla och fobi.

Karen säger: “Människor som är rädda för tandläkaren ofta kallar oss för hjälp eftersom de är i slutet av sin tjuder Deras tänder ser inte bra längre eller de är i en mycket smärta med tandvärk, och de. vill göra det första steget att se en tandläkare och få sina tänder redas ut.

Vissa människor har en sådan dålig tand fobi som de inte har sett en tandläkare i många år. Det är vanligt för oss att höra från någon i tjugoårsåldern eller trettiotalet eller ännu äldre som inte har varit till tandläkaren sedan barndomen. Nyligen har en 16-årig flicka vars mor en tandvårdsrädsla kallad hjälplinjen. Modern hade aldrig tagit dottern till tandläkaren – och nu flickan ville desperat ha en tand check-up.

Om du inte har sett en tandläkare i flera år på grund av rädsla eller ångest, vara säkra på att du ska hitta den upplevelsen mer uthärdlig nuförtiden.

De flesta människor som är rädda för tandläkaren har dåliga minnen från barndomen av dofter och ljud av operationen “, säger Karen.” Moderna tandläkarmottagningar är mycket vänligare miljöer, med blommor i väntrummet, konst på väggarna, en trevlig mottagning område och artig personal.

“Det är helt och hållet en mjukare upplevelse. Naturligtvis har du fortfarande dofter och ljud i tandkirurgi, men dessa är mindre märkbara än de brukade vara med instrument dolda ur sikte och bakgrundsmusik spelas. Även borrar är inte lika bullriga som de brukade vara “, tillägger hon.

8 tips för att underlätta tandvårdsrädsla

Tekniska framsteg har också förbättrats tandvård. Behandlingen kan nu vara helt smärtfri. Dental trollspö (ett datoriserat insprutningssystem som ser ut som en penna och levererar anestesi mycket långsamt så det är smärtfri) är bra för någon med en nål fobi. En bedövande gel kan också användas för att bedöva tandköttet innan en injektion så att du inte känner nålen.

Om du är orolig för att se tandläkaren, här är Karen tips för att underlätta rädslan

Om du är extremt nervös, be din tandläkare att hänvisa dig till en sedering klinik. Dessa kliniker är specifikt för nervösa dental patienter.

Vissa människor tycker enkel inandning sedering till stor hjälp att slappna av dem för tandvård. Detta är lite som gas och luft ges under förlossningen, men i stället för att levereras genom en mask det kommer genom ett nosstycke.

Hitta en förståelse tandläkare. Fråga vänner och familj om de kan rekommendera en eller leta efter någon som annonserar sig som en expert med oroliga patienter. Sök efter din lokala tandläkare här,. När du har hittat någon som du tror kan vara lämpliga, besök operation för att ta en titt runt, träffa receptionist och tandläkare och se miljön. Tala tandläkaren att du är orolig så att de vet på förhand,. Välj en avtalad tid tidigt på morgonen så att du har mindre tid att uppehålla mig vid det,. Den första möte kommer helt enkelt att vara en check-up så oroa dig inte att du ‘kommer att lanseras till att ha en fyllning, borren eller en nål. Se detta första besök som din chans att lära känna tandläkaren,. Ta en vän med dig till ditt besök. Tandläkaren kommer inte ihåg om de följer med dig hela check-up eller behandling,. Håller en skylt med tandläkaren för att signalera att du behöver en paus och vill att de ska sluta. Det kan vara så enkelt som att peka fingret, och hjälper dig att känna mer kontroll,. Om du tror att det kommer att hjälpa, starta gradvis med en ren och polera sedan arbeta upp till mer omfattande behandling när du har byggt upp förtroende och rapport med din tandläkare,. Ta en personlig stereo med dig att lyssna på musik under ditt besök. Det kommer att hjälpa dig att slappna av.

Om du är extremt nervös kanske du föredrar intravenös sedering (genom en injektion i handen eller armen) under behandlingen. Drogerna kommer inte att skicka dig att sova – du kommer att vakna och kunna prata med tandläkaren – men de kommer att lugna och koppla dig så djupt du förmodligen inte kommer ihåg mycket av vad som hände.

sedering kliniker

Läs svaren på vanliga tandhälsa frågor.

25/11 /

25/11 /

tjänster

Plats

Vanliga tand frågor och svar

Ta reda på vad som väntar när du besöker din tandläkare för en check-up, inklusive vad din tandläkare bör och inte bör göra

Hur man hittar en tandläkare, inklusive var att söka hjälp om du har svårt att lokalisera en i ditt område

Hur ta hand om dina tänder, inklusive kontroller, tandborstning, hängslen och blekning

Hitta tandvård nära dig

Din tandläkare besök

Att hitta en tandläkare

tandhälsa