tidiga ms symptom / varningsskyltar

När du har multipel skleros (MS), angriper immunförsvaret ditt centrala nervsystemet, som påverkar din hjärna, ryggmärg och synnerver. Symtomen kan variera, och kommer och går, vilket gör det ibland svårt att diagnostisera. Du kan ha ett symtom, och sedan månader eller år senare har en helt annan, utan att inse de två är relaterade. I en studie, folk gick i genomsnitt 7 år mellan deras första MS symptom och deras diagnos.

: Kända ansikten av multipel skleros

För många människor är det första symtomet på multipel skleros i deras ögon. Ofta MS orsakar optikusneurit, ett tillstånd som skadar nervförbinder ögat till hjärnan. Det drabbar oftast bara ena ögat, men i sällsynta fall det handlar om både. symtomen omfattar

Ofta symptomen bli bättre på egen hand inom några veckor eller månader. Men om du har dessa symtom, gå till din läkare omedelbart.

Andra ögonsjukdomar kopplade till MS sätta på dubbelseende och ofrivilliga ögonrörelser.

De första symptomen på MS kan också vara ovanliga förnimmelser runt kroppen, inklusive

Ett annat vanligt tidigt symptom på MS är extrem trötthet. Du kan känna sig utmattad, även om du inte har varit mycket aktiv. Du kan vara trött så fort du vaknar på morgonen.

När du tränar, kan du trött och svag så fort din kropp värmer. Du kan också ha svårt att kontrollera vissa kroppsdelar, som din fot eller ben, medan din kropp värms upp. Som du vila och svalna, dessa symtom kommer sannolikt att försvinna.

MS kan leda till sämre samordning, vilket gör det svårt att gå. Symtomen kan innefatta